Štítky

Štítky

středa 23. července 2014

Jen tak :)


Tuňákové karbanátky




Postup: Smícháme si tuňáka, vajíčko, jarní cibulku, červenou papriku a strouhanku nebo jemně mleté vločky, směs musí být tužší, osolíme, opepříme, menší kopečky kladu na talíř crisp vyložený pečícím papírem a potřený olivovým olejem Minerva (jde s ním smažit) a dám na 8-9 minut do mikrovlnky na funkci Crisp. Můžeme přidat i nové brambory, vydrhnuté a nakrájené na čtvrtky (ty chtějí trochu déle) Určitě uděláte bez problémů i v troubě. Podáváme se salátem.
 








Švestkové muffiny s makovými semínky





Opět výborná záležitost, u rodiny opět problém s kousky švestek, ale za mě, tak jak jsou, jsou výborné. Recept je z knížky od Hany Michopulu- Recepty z farmářského trhu.
 
Postup: Troubu předehřejeme na 190 st.. Formu na muffiny vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. V hrnečku rozpustíme máslo (125g)-já to dělám v mikrovlnce, poté do něj vmícháme jogurt (250ml bílého), vejce (2) a necháme v teple stát. Mouku (150g hladké a 150g celozrnné) prosejeme do větší mísy, přidáme cukr (200g třtinového- dávám méně tak 150g), prášek do pečiva (1 sáček vinný kámen), sodu (1/2 lžičky), sůl (1/2 lžičky) a mák (1 lžíce), promícháme. Švestky nakrájíme na čtvrtky , jogurt s máslem a vejci vmícháme po částech do mouky. Přídáme 1/2 švestek a promícháme. Nandáme do formy a poklademe zbylími švestkami (já jsem vše zamíchala do těsta) Dáme péct do trouby na 20-25 minut dokud špejle po zapíchnutí není suchá.

Nejlepší rybízový koláč









Tohle je bezesporu nejlepší rybízový koláč jaký jsem kdy jedla. Inspiraci jsem opět našla na blogu Lasominy od Maryny. Ještě lepší na něm je, že všem připadá velmi kyselý, tak ho můžu sníst skoro celý sama:) Já mám tuto kombinaci velmi ráda, nejlepší štrůdl je taky z kyselých jablek. Recept jsem jen nepatrně upravila.
 
Postup: Mouku (100g hladké a 100g celozrnné pšeničné) promícháme s cukrem (1 lžíce moučkového třtinového), přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo (100g), 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto by mělo jít vyválet, což mě teda nešlo, nicméně jsem ho pěkně vymačkala do formy, propíchala vidličkou, těsto je dobré zatížit, mě na to stačil hrnec a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem.
 
Rybíz (250g, můžeme použít maliny, červený i černý rybíz,...)omyjeme, zbavíme stopek a promícháme s třtinovým cukrem (30g). V misce utřeme kysanou smetanu (150ml) se žloutky (2), cukrem (120g třtinového)  a moukou (30g hladké), vznikne hladký řídký krém. Rybíz rozprostřeme po předpečeném korpusu koláče, přelijeme jej krémem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
 
Podruhé jsem vyzkoušela místo kysané smetany bílý jogurt a bylo to také velmi dobré. Oproti originál receptu dávám méně cukru, koláč je kyselý, ale já to tak mám ráda, takže klidně si cukru přidejte. (originální recept 170g)

Tuňákový sandwich


Postup: Tmavé tousty  proložáme sýrem a zapečeme, když jsou tousty pěkně křupavé, přidáme  polníček a kousky tuňáka, mírně osolíme a opepříme.

úterý 22. července 2014

Cake pops






Tak na tuhle dobrotu už jsem se chystala dlouho, nakonec jsem je dělala na obě oslavy starší dcery, jednou jsem si těsto upekla podle receptu od Laskominy od Maryny (mimochodem úžasný blog plný výborných receptů) , podruhé jsem využila zbytky z dortu (2. a 3. foto).

Postup:Vodu (90ml)  a máslo (30g) dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí, přidáme kakao (30g) a dobře je rozmícháme. Mouku (70g) prosejeme s práškem do pečiva (1/2 lžičky), sodou (čšpetka) a solí (špetka) a přimícháme k ní kokos (30g).
Vejce vyšleháme při nejvyšší rychlosti šlehače s postupným přisypáváním cukru (80g třtinového) do pěny. Snížíme rychlost na nejnižší a po lžících zašleháváme střídavě mouku s kokosem, kakaovou směs a jogurt (50g řeckého). Těstem nalijeme na menší plech s vyššími okraji vyložený pečicím papírem a pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Dále budeme potřebovat 100 g mascarpone a 60 g nutely (už jste někdy ochutnali tuhle kombinaci? Vynikající!
Těsto rozsekáme noži ve food processoru nebo nadrolíme na jemno ručně. Mascarpone promícháme s nutellou a zapracujeme dobře do těsta. Z této směsi tvoříme kuličky, které položíme na talíř vyložený potravinářskou folií. Hotové kuličky dáme vychladit na hodinu do ledničky. Pak zdobíme čokoládou a různým zdobením.

Jinak poprvé jsem se s tím docela prala, protože jsem si nepřečetla dost podstanou věc, že je třeba nejprve namočit špejli do čokolády,  kuličky mi na špejli proto vůbec nedržely, namočit je celé do čokolády bylo nemožné, protože ze špejle sjížděly. Naštěstí na chut to nemělo vliv, jen nevypadaly tak vzhledně,jak by vypadat měly.
 
Jak jsem psala, podruhé jsem využila zbytky z dortu, hodně mi vyběhl, tak jsem seřízla hořejšek, přidala pár piškotů a pak už jen mascarpone s nutellou. Cake pops byly taky výborné a snědly se během minuty :)

Pohanková kaše





Už jsem několikrát zmiňovala, že kaše mi dělají velký problém, ovesnou vůbec nemusím, ale objevila jsem instantní pohankovou, která mě svou chutí mile překvapila, jenže není moc k sehnání nebo ji mají v různých variantách rýžovo-pohanková, jáhlovo-pohanková,...Protože se mi nechce objednávat kaši z netu za 48,- a k tomu zaplatit poštovné 120,-, tak jsem si koupila pohankové vločky, které u nás běžně mají a pokusila jsem se, udělat si kaši vlastní. Vločky jsem namixovala a postupuji pak už skoro stejně, namleté vločky musím takto trochu déle připravovat, musím ji vařit, což u klasické instantní odpadá.
No a pak už servíruju s tím,co mám ráda, tj. ovoce, arašídové máslo, mandlové lupínky, skořice a agávový sirup.

Bublanina z třešní





Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady ( 150g polohrubé mouky, 75g celozrnné pšeničné jemně mleté, 75g celozrnné pšeničné hrubé, 100 g mletého cukru, 1/2-3/4 sklenky rozpuštěného másla (nebo tuku nebo oleje), 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, špetka soli, vanilkový cukr, cca 1 dl mléka nebo vody). Těsto vylejeme na plech vymazaný a vysypaný strouhankou nebo moukou, poklademe ovocem a pečeme  při 170 st.C do růžova až je zapíchnutá špejle suchá

Letní osvěžení

Tyhle fotky jsem měla taky nafocené do soutěže s Kriss, recept už jsem tu dávala  zde, a protože má tchán nadprodukci okurek,tak se na tenhle nápoj výborně hodí :)




Špagety s paprikovo-ořechovým pestem





Postup pro 4 osoby: Špagety(400g) uvaříme podle instrukcí na obale. Mezitím nasucho opražíme ořechy ( 100g vlašských) a polovinu z nich pak spolu s paprikami (2 nakládané papriky), parmazánem (25g), česnekem (1), bazalkou a olejem rozmixujeme do pesta. Pokud se vám bude zdát příliš tuhé, naředíme jej vodou z vaření těstovin. Podle chuti pesto osolíme a opepříme.
Špagety scedíme, 250 ml vody z vaření si dáme stranou. Špagety vrátíme do hrnce a vmícháme pesto, zakysanou smetanu (50g) a 3–4 lžíce vody z těstovin. Promícháme, aby špagety  měly krémový nádech. Podáváme posypané zbylými ořechy, ozdobené bazalkovými lístky a parmazánem

Tuňákový salát

S tímhle salátkem jsem se chtěla přihlásit do soutěže u Kriss fotosoutěž, jenže protože jsem hlava dubová, vzpomněla jsem si den po uzavírce, no a dnes tramtadadá, konečně vkládám na blog :)
 



Na salátku není nic až tak zvláštního, až na rukolu, kterou jsem si vypěstovala na své vlastní zahrádce a lichořeřišnice, která už mi tu taky krásně kvete. Jinak nic neobvyklého, tuňák dovezený ovšem přímo ze Španělska, salát, olivy a zálivka dle vlastní chuti (já používám olej, balsamicový ocet, lžičku jogortu, sůl, pepř a dijónskou hořčici).

čtvrtek 10. července 2014

Kosmatice



Postup: Čerstvě utržené květy černého bezu, co nejhustší, omyjeme a necháme okapat. Ušleháme těstíčko z másla, mouky, mléka, soli a vajec. Mléko se při šlehání postupně přilévá. Těstíčko se nechá asi hodinu stát. Květy smažíme buď na pánvi nebo v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem. Kosmatice se jí buď naslano-posolené nebo pocukrované skořicovým cukrem.

Buchta z podmáslí







Postup:  Utřeme si máslo (120g) s cukrem (150g), pak  přidáváme vejce (3) a po každém vždy dobře zamícháme. V druhé misce smícháme mouku (200g hladké), prášek do pečiva (1 a půl lžičky), sodu (půl lžičky) a sůl. Do podmáslí přilejeme vanilkový extrakt(1 a půl lžičky).Do směsi s máslem přidáme mouku a podmáslí (210 ml) a  dobře promícháme. Těsto nalijeme do připravené formy vyložené pečícím papírem a dáme péct na cca 40 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C .

Celozrnné houstičky

Smícháme mouky (200g celozrnné 50g hladké) a z kvasnic s cukrem a mlékem uděláte kvásek a necháte chviličku kynout, potom přimícháme ostatní ingredience (120ml vlažného mléka a 20g másla)  Těsto necháme v teple vykynout a potom z něj vytvoříme houstičky. Můžeme potřít bílkem a posypat hrubou solí. Pečou se cca 25 minut.
Recept je od Eatandrunandlove



Mini dalamánky



Postup: Droždí (42g) rozetřeme s krystalovým cukrem (1 lžíce) na řídkou kaši, zalijeme 150 ml vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout. Přidáme zbytek vody (300ml vlažné) a ostatní ingerdience ( 250g žitné celozrnné, 250g hladké pšeničné, 100ml olivového oleje, 1 lžíce drceného kmínu). Těsto necháme v teple kynout aspň hodinu. Během kynutí 1-2x promícháme.  Po vykynutí děláme dalamánky a sypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme dozlatova asi půl hodiny na 180°C. Horké dalamánky potřeme slanou vodou.