Štítky

Štítky

čtvrtek 29. května 2014

Celozrnné loupáčky se sezamem



Proč se sezamem? Protože mi došel mák:). Jinak těsto za mě zadělala pekárna, kterou jsem si půjčila od tchýně, protože u ní se na ní už docela dlouho prášilo a já si v ní ráda zadělám 2-3x týdně těsto na chleba. Poprové jsem také použila celozrnnou mouku od Statek U roubené studny

Postup: Do nádoby do pekárny nanadáme všechny ingredience, nejprve tekuté, pak sypké, dáváme pozor, aby sůl a droždí nepřišly do styku, dáváme tedy na opačné strany (proč, to netuším, píší to v návodu,tak se tím řídím) vlažné mléko (225g),  droždí (1/2sáčku), celozrnnou pšeničnou mouku (350g) a hladkou mouku (150g), třtinový cukr (50g), změklé sádlo (50g), sůl (6g), zapneme program těsto a čekáme 1,5 hodiny, až je uhněteno a vykynuto
Poté bochánek rozdělíme na 12 dílků a vyválíme oválky, které srolujeme a vytvoříme loupáčky. Dáme na plech a necháme ještě dokynout, potřeme vejcem, posypeme mákem:) a pečeme v rozpálené troubě na 250 stupňů, po minutě stáhneme na 160 stupňů a pčememe 15 minut dozlatova.

pondělí 19. května 2014

Ďábelské avokádo podle Zuzky Light





Postup: Avokádo rozkrojíme napůl, rozklepneme vajíčko, přidáme oblíbené koření. Seřízneme spodek avokáda, aby dobře sedělo na plechu a avokádo posolíme, pak nalijeme vaječnou směs. Můžeme posypat strouhaným sýrem. Pečeme na 220 stupňů dozlatova.

Lichořeřišnice

 
 
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus L.) je léčivá rostlina z čeledi Lichořeřišnicovité (Tropaeolaceae) - její chybný název je řeřicha. Zařezení: Deficient, rostlinné antibiotikum (bacteriostaticum, virustaticum, antimycoticum)
 
Léčivé účinky
Obsahuje isothyokyanát benzylnatý, silici, draslík, olej a bílkoviny. Droga působí výrazně antibioticky zejména v oblasti močových cest a to na stafylokoky, streptokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely i další druhy bakterií, částečně působí příznivě i v oblasti dýchacích cest.
Hlavní účinek je v oblasti urogenitální, kde droga působí výrazně antibioticky. Podáváme-li léčivo čerstvé, je osvědčenou dávkou 30 až 40 g šťávy nebo 50 až 60 g salátu. Ve stavu sušeném volíme nálev nebo lihovodný roztok. Antibiotické substance se začnou vylučovat po 2-3 hodinách, vylučování dostoupí maxima za 4-10 hodin. Částečně se také vylučují i plícemi a tím příznivě ovlivňují infekční afekce dýchacích cest.
Podává se buď v čerstvém stavu (30 až 40 g šťávy nebo 50 až 60 g salátu) nebo po usušení ve formě nálevu (3x denně po 350 ml nálevu) či lihovodného roztoku. Účinek přichází asi za 2 hodiny, po 16 hodinách však již odeznívá. Dříve se lichořeřišnice užívala i proti vypadáváni vlasů či proti lupům.




---Máslo s lichořeřišnicí---
Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu a přimícháme pár květů lichořeřišnice, mažeme třeba na chléb. Uchováváme v lednici a rychle spotřebujeme.

Výborná je lichořeřišnice také do salátů.

pátek 2. května 2014

Biskupský chlebíček celozrnný


Konečně recept pouze z celozrnné mouky, který není po upečení hutný, ale krásně nadýchaný.

Postup: 60g celozrnné pšeničné mouky hrubě mleté 70g celozrnné pšeničné jemně mleté mouky, 2vajce, 80 g třtinového cukru, 75 ml olivového oleje, 1 bílý jogurt, 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů, posekané vlašské ořechy, hořká čokoláda. Všechny ingredience postupně vymícháme v hustší těsto. Pečeme na 170 stupnů dozlatova. Hotový chlebíček posypeme moučkovým cukrem nebo poléváme čokoládou.
Správně by měly být v chlebíčku i rozinky,ale ty já nerada,tak je vynechávám.

Cizrna na paprice


Postup: Cizrnu z konzervy (měla jsem tu Bonduelle z Brandnooz boxu) propláchneme a dáme do litru vody spolu s majoránkou (1 lžička) vařit.
Ve větším kastrolu na oleji orestujeme cibuli (2 cibule), sladkou papriku(1 lžíce) a lžičku soli. Přilijeme vývar s cca polovinou uvařené cizrny a tyčovým mixérem rozmixujeme na hodně hustou kaši. Propasírujeme ji přes síto, vratíme do hrnce, přidáme zbývající nerozmixovanou cizrnu, pórek (1) a společně krátce povaříme. Nakonec zalijeme smetanou (vyzkušela jsme Meglle Lactose free), dochuíme solí a citronovou šťávou a krátce prohřejeme.