Štítky

Štítky

středa 26. března 2014

Špaldové nadýchané koláčky




Nevím, jestli jsem vůbec někdy pekla koláčky takového typu a jsem ráda, že jsem hned napoprvé narazila na tenhle recept úplně nejlepších, nadýchaných a lehkých koláčků jak pírko. Recept je ze špaldové mouky Bioharmonie.
 
Postup: Do mísy připravíme špaldovou mouku (250g špaldové hladké Bioharmonie a 250 g špaldové celozrnné Bioharmonie), trochu dáme stranou na posypku. Přidáme špetku soli a vajíčka (1 vejce, 1 žloutek). Z vlažného mléka (250ml vlažného mléka, lze nahradit sušenou syrovátkou), cukru (100g třtinového cukru)a droždí (42g) připravíme kvásek, který spolu s tukem (120g rostlinného tuku nebo oleje) přidáme k mouce a pořádně vymícháme těsto. Necháme 1 hodinu kynout. Na plech vyložený pečícím papírem klademe koláčky, do těch uděláme dnem sklenice důlek, který podle své chuti vyplníme mákem, povidly nebo tvarohem a posypeme posypkou z mouky a másla.
 
Pro informaci, recept je podle mě trochu zmatený, protože není uvedeno z jakého množství udělat kvásek (nikdy jsem z celkového množství kvásek nedělala, ale pak už se nikde nepíše třeba o zyblém mléce,atd) a kolik cukru přijde na posypku. Já to nějak rozumně rozdělila a koláčky se povedly.

neděle 23. března 2014

Tofu



Taky nevím na kolik jsem v této výzvě originální, nicméně z tofu dělám pořád a stále jen míchané tofu s cibulkou, můj oblíbený snídaňový recept a tohle mě prostě nějak napadlo, protože jsem tu měla i avokádo. Ještě jsem měla v záloze jeden recept, ale nějak na něj zatím nedošlo.
 
Tofu burger s avokádem
 
Postup: Tofu nakrájené na plátky okořeníme (koriandr, kurkuma), mimochodem už dlouho se chystám pořídit koření přímo na tofu SONNENTOR Koření na tofu paní Yoko. Tofu opečeme s troškou oleje na pánvičce (já dala do mikrovnky), rozpůlenou bulku potřeme domácí ochucenou lučinou, poklademe tofu, nakrájeným avokádem a s půl plátkem čedaru dáme na chvilku rozpéct pod gril.
 
Moc jsem si pochutnala a určitě budu zařazovat i tenhle recept z tofu.

pátek 21. března 2014

Celozrnné bulky



Postup: Z vlažného mléka, špetky soli a kvasnic připravíme kvásek. Kvásek smícháme s moukou (300g celozrnná+50g chlebová žitná celozrnná), vločkami (150g), olejem(1,5 lžíce olivového), medem (1 lžička), solí (1 lžička) a libovolným množstvím semínek. Vypracujeme těsto a necháme hodinu v teple pod utěrkou kynout.
Poté těsto znovu propracujeme a vytvoříme bochánky. Celozrnné bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 40 minut pod utěrkou kynout. Na závěr celozrnné bochánky pomašlujeme vejcem a posypeme třeba mákem. Dáme je péct do vyhřáté trouby na 180 °C 20 minut.
Hotové celozrnné bochánky ihned sundáme z plechu na mřížku a necháme vychladnout.

Štíhlé nudle podruhé


 
Postup: Na oleji krátce osmahneme česnek, přidáme rajčata a cuketu, osolíme a okořeníme, krátce osmahneme (aby cuketa zůstala mírně křupavá) a na závěr vmícháme pro získání šťávy trochu rajčatového pyré. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a promícháme se směsí anebo jen rovnou vmícháme na pánev a prohřejeme se směsí. Podáváme s přírodním cottage sýrem.

Štíhlé nudle poprvé

 
Tak jsem přeci jen dala šmakounovi ještě jednu šanci a to v podobě štíhlých nudlí a musím říct, že to bylo mnohem lepší. Nudle tedy lámu  na meší kusy, aby se lépe jedly.
Postup: Na trochu oleje přidáme hrášek z konzervy nebo mražený, na kolečka nakrájenou kuřecí klobásku (no jo, já vím, neměla jsem nic lepšího po ruce) a nakonec přidáme čerstvý sýr a necháme ho "rozpustit" , poté smícháme s nudlemi. Dochutíme solí a pepřem, případně jiným kořením, nudle jsou bez výrazné chuti.

Fazolová polévka





Postup: Fazole (250 g červených) proláchneme a vodou a necháme přes stát noc. Druhý den dáme vařit s dvojnásobným množstvím vody společně s bobkovým listem, tymiánem a mletým pepřem. Před koncem varu osolíme. Poté fazole trochu promačkáme, polévku to pěkně zahustí.
V kastrůlku rozehřejeme máslo a olivový olej a pomalu na něm opečeme 1 cibule najemno, 1 stroužek česneku na plátky. Pak přidáme k fazolím a vaříme ještě 10 minut.  Potom přidáme mléko (150ml), petrželku a dochutíme solí a pepřem. Nandáme do misek a každou porci zakápneme trochu olivovým olejem, hezky to vypadá a chuť oleje lépe vynikne, můžeme zdobit i semínky. 
 











Vločková kaše


Již jsem několikrát  psala, že vločkové kaše pro mě nic moc, takže jednou za čas zařadím, ale mnohem větší zalíbení jsem našla v pohankovo-rýžové instantní kaši, kterou si dám opravdu s chutí.
Postup: Ovesné vločky namočíme na 15 - 20 minut do sojového mléka, aby se rychleji uvařily.
Do hrnce nalijeme sojové mléko, přidáme špetku soli, vločky a vaříme asi 5 minut.
Po uvaření kaši ihned podáváme. Na talíři sladíme sirupem, já když už tak s kusem arašídového másla, banánem a plátky mandlí. Skořice také může být:)

Míchanice z hlívy

 
Tak smaženice z hlívy se nikterak neliší od smaženice z jiných nejlépe jedlých hub:)
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Hlívu očistíme, propláchneme a nakrájíme na plátky.
Máslo rozpustíme a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme houby, kmín a dusíme doměkka.
Vajíčka rozšlehané se solí vmícháme do podušených hub. Mícháme dokud nezhoustnou.

Pečený lilek s bramborem




Recept na pečený lilek už jsem tu dávala, tento postup je originál od švagra,tak jak se ke mě přes něj dostal až z Řecka.
Postup: Delší a hubenější lilek pevně umačkáme v ruce (můžeme použít pěstičky a namlátit mu) a dáme na gril. (Nejlepši je dělat lilek na dřevěném uhlí, aby dostal šmak). Mezitím si připravíme kejdu ze sýru feta, česneku a dobrého olivoveho oleje třeba Minerva. Až má lilek na grilu černou barvu, opatrně ho sundáme a co nejrychleji černou kůru nožem odstraníme, můžeme ponechat stonek. Na talíři lilek rozprostřeme a naklademe připravenou kejdu. Voda z lilku neuškodi.


Polentový nákyp s hlívou ústřičnou





Postup: Ve velkém hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, mrkev a kousek celeru, osolíme, opepříme (můžeme více, polenta má sama o sobě nevýraznou chuť) a za občasného míchání opékáme 5 minut, aby zelenina změkla. Přidáme česnek (1 stroužek), minutu opékáme a přidáme houby (225 g hlívy ústřičné nebo jiné). Za stálého míchání opékáme 3 minuty. Vysypeme rajčata (1 velké na kostičky) a zahříváme další 2 minuty. Postupně přiléváme bujon (250 ml kuřecího bujonu alnatura) a vaříme 30 minut nebo do zhoustnutí. Sejmeme z ohně a necháme zchladnout.
1 hrnek instatntní polenty smícháme s 2 lžícemi vody. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, přidáme špetku soli a po částech zvlhlou polentu. Přivedeme k varu a vaříme dle návodu na obalu. Sejmeme z ohně, přidáme olej (60ml olivového), opepříme, osolíme.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, polovinu polenty dáme na dno zapékací mísy, na vrch rozvrstvíme houbovou směs a překryjeme zbylou polentou. Posypeme parmezánem a dáme na 40 minut zapéct.

Mělo to být volské oko




...a stejně to bylo dobré
pro ty, kteří neví jako já, tak volské oko pečeme vždy pod pokličkou. Tak dosáhneme toho, že žloutek zůstane tekutý a bílek nebude syrový.

Kuřecí kousky s bramborovými plackami a salátem





Cottage pomazánka podruhé






Postup: Cottage sýr, jarní cibulka nadrobno, sů§, pepř, zamíchat, hotovo :)

Nejlepší maková srdíčka





Tyhle maková srdíčka jsou jedny z mých nej oblíbených, jsou výborná a vždycky je peču na cestu na dovolenou a minimálně ještě jednu snídni tam vydrží. A jak tu na ně koukám, už mám na ně zase chuť.
Postup: Změklé máslo (250g) smícháme s ostatními surovinami (300g celozrnné pšeničné jemně mleté mouky, 250g tvarohu měkkého, 100 g třtinového cukru) a vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici půl hodiny odležet. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mléko (150ml) s cukrem(100g třtinového) uvedeme do varu,promícháme mletý mák (250g), tlučené hřebíčky a skořici,zamícháme a necháme vychladnout. Těsto rozválíme na 2mm silný plat a nakrájíme na čtverce,které plníme náplní, poté přehneme a oba cípy spojíme a vytvoříme srdíčko. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Sypeme třtinovým moučkovým cukrem.

Cottage pomazánka




Na oslavě dceřiných narozenin jsem dělala tuto pomazánku ve své původní neodlehčené variantě a ze všech pomazánek měla největší úspěch, já si ji připravuji takto.
Postup: V misce smícháme cottage, červenou papriku na malé kostičky, jarní cibulku nadrobno, osolíme, opepříme.

Původní recept: 250g sýru cottage, 100g pomazánkového másla, 50g smetanového sýra, 1-2 červené papriky, 3 jarní cibulky, sůl, pepř.

Taštičky plněné hlívou ústřičnou


Postup: Houby (450g) nakrájíme. Na pánvi na rozpáleném másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme na tenká kolečka nakrájený česnek a ještě minutu restujeme. Přidáme houby, kmín, osolíme, opepříme. Houby dusíme asi 10 minut pod pokličkou. Necháme vychladnout.
Nastrouháme brambory (500g) na jemném struhadle, přidáme mouku (400g polohrubé mouky), prášek do pečiva (špetka),sůl (špetka) a vejce a promícháme. Rozválíme na placku a nakrájíme na čtverce, plníme houbami a tvoříme šátečky.  Taštičky vaříme v osolené vroucí vodě dokud nevyplavou. Zdobíme osmahnutou cibulkou.

středa 19. března 2014

Domácí celozrnné těstoviny




Už jste zkoušeli domácí těstoviny? Nikdy nezapomenu na babiččiny domácí nudle s mákem, těm se nevyrovná žádná kupovaná těstovina. Ale to bych to nebyla já, abych nevyzkoušela celozrnnou variantu. Nemám žádné speciální vybavení na těsto, takže pěkně růčo fůčo a taky to jde.

Postup: Do grahamové mouky (200g) dáme vejce, vodu (asi 70 ml)a zpracujeme tužší těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout. Pak vyválíme tenkou placku a kráječem na pizzu nakrájíme proužky, které dáme na utěrku proschnout. Když jsou těstoviny "usušené" uvaříme je, jak jsme zvyklí v osolené vodě.

Lívance s jahodovým jogurtem




Postup: Smícháme 1 bílý jogurt, 1/2 kelímku hladké mouky a 1/2 lžičky droždí. Lívance smažíme na malém množství kokosového oleje. Jahody rozvaříme  s troškou třtinového cukru a rozšťoucháme na kaši, vychladlé smícháme s jogurtem.

Hrachovka



 
Velmi jednoduchá a rychlá polévka. A věděli jste, že je vhodná i pro sportovce? Hrách totiž obsahuje vitaminy skupiny B a C, a tak kladně působí na náš krevní oběh. Dále obsahuje  minerály (například draslík, fosfor), důležité bílkoviny a nukleové kyseliny. To vše z něj dělá luštěninu, kterou bychom si měli často dopřávat, protože dobíjí naše tělo energií, podporuje růst svalové hmoty a ještě pomáhá tělu snižovat hladinu cholesterolu.
Postup: Na troše oleje osmahneme cibulku, přidáme konzervu hrášku Bonduelle (možno i mražený hrášek nebo trošku delší přípravu vyžaduje tvrdý hrách, který na noc namočíme) Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme stroužek česneku a špetku kurkumy. Nakonec polévku rozmixujeme dohladka.

kapr a zeleninový bulgur




Postup: Kapra připravuji s minimem oleje v mikrovlnce funkcí crisp, tady čistě na přírodno, jen osolený.
Bulgur připravíme dle návodu na obalu, na troše oleje orestujeme zeleninu podle chuti (já použila kukuřici, hrásek a mrkev), osolíme, opepříme a smícháme s bulgurem.

Malinový svařákový cukr




Už je to asi 3 roky, kdy jsem prvně slyšela od Veroniky o tomto receptu na ovocný cukřík, poté jsme na něj zapomněla, recept neuložila a už si nemohla vzpomenout, jaký byl postup. Náhodou při listování starých food časopisů jsem na tenhle recept znovu narazila a tak nám s Lili nic nebránilo udělat cukřík učitelkám do školky jako památku na konec školního roku. (ano, už jsme ho dělali v červnu 2013 a tak dlouho mi leží foto v PC:))
Vkládám původní recept, já jsem udělala menší obměnu, použila jsem třtinový cukr a malinovou šťávu-džus.
Postup: Do rendlíku nalijeme rybízovou šťávu (50ml) a přidáme koření (4 hřebíčky, 2 badyány, malý svitek skořice, 3 plátky pomerančové kůry) a za stálého míchání vaříme asi 8 minut. Odstavíme z ohně, vyndáme kůru a přidáme cukr (250g). Horkou hmotu nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme vystydnout. Pokud vychladlý cukr není dostatečně křehký tak,aby šel lámat, dáme ho dosušit do trouby vyhřáté na 100 stupňů. Studený křehký cukr nejprve nalámeme na menší kusy a potom v hmoždíři nebo mixeru po částech i s kořením rozdrtíme na požadovanou jemnost.



Kuře s mandlemi a jahodovou omáčkou




Tenhle typ receptů buď lidem chutná nebo absolutně odmítají kombinaci maso-sladké. Já jsem něco podobného ochutnala asi před 15 lety:) na návštěvě u tety mé kamarádky, velmi mě to zaskočilo, ale moc chutnalo. Manžel právě tyto kombinace nemusí, takže jsem si jídlo připravila jen pro sebe.
Postup: Kuřecí prsíčka osolená, okořeněná připraveny opět v mikrovlnce, taktéž brambory nakrájené na měsíčky.
Omáčku připravíme z jahod buď čertvých nebo mražených dle sezóny. V rendlíku s trochou vody necháme jahody rozvařit na kaši, přidáme trošku cukru dle sladkosti jahod, pokud jsou sladké, doslazovat se nemusí. Omáčku podáváme k masu společně s brambory, můžeme posypat mandlemi.

Meloun, parmská šunka a niva




Postup: Na talíř servírujeme, kousky melounu, plátky parmské šunky a sypeme nivou :)

Celozrnné špagety ze zeleninou



Postup: Celozrnné špagety uvaříme dle návodu. Zeleninu (lilek, cuketu, červenou papriku pokrájíme, osmahneme na troše olivového oleje, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Když je zelenina měkká, promícháme s těstovinami, pokladme plátky mozzarely.

Co nového?

Tak dlouho jsem nepsala nic o sobě. Asi taky proto, že nebylo moc co psát. Tak nějak jsem lenošila a přemýšlela, co dál, abych nenabrala to, co jsem tak pracně shazovala. Má píle a odhodlání šlo do kopru, nemohla jsem se docela dost dlouhou dobu donutit k jakémukoliv pohybu. Je to určitě taky tím, že Neli už nespí 3x denně, ale jen jednou 1-2 hodiny a to dělám raději něco jiného (vařím, uklízím, žehlím, upravuji fotky), než bych cvičila. Už dlouho jsem chodila u nás kolem nové "tělocvičny - Double G fitness" a to co nabízeli mě dost lákalo, ale zase, přinutit se, vyrazit někam sama... No, nakonec jsem se odhodlala a první volba padla na bodyforming. Dala jsem do toho maximum, hodně jsme posilovali nožky, s gumou i bez (to zní docela blbě) a já si na konci hodiny říkala, že jako nic moc (zvyklá, že ze mě po půl hodině s Bobem, Jill nebo Shaunem leje jako z vola).  Ó, jak jsem se přepočítala, už cestou domů jsem mále sjela shody, které vedou z tělocvičny, druhý den a následující asi 3 dny jsem si nemohla ani sednout na záchod, jak mi bolely nohy. Další hodinu padla volba na fitbox. Jaké bylo mé zděšení, když se objevil pán s kamerou a že nás bude natáčet. Celou hodinu jsem si připadala, že tam hopsám jak koza před smrtí a ještě s pocitem, že mě někdo natáčí. Pořád tajně doufám, že tohle video nespatří světlo světa (internetu). Takže z fitboxu jsem byla mírně rozpačitá, nicméně i další hodina bodyformingu mě mírně zklamala, tentokrát se cvičilo na míčích, ne že by to bylo nějak moc jednoduché, to vůbec, ale prostě to nemá takovou tu šťávu, co od cvičení očekávám. Nicméně stále jsem byla rozhodnutá navštěvovat hodiny bodyformingu. Asi náhoda tomu chtěla, že než jsem se stihla na hodiny přihlásit, bylo obsazeno, tak jsem opět šla na fitbox. A už to nebylo tak hrozné, už jsem začínala chytat rytmus, začala jsem chápat ty pohyby, co k tomu patří, na třetí hodině jsem zachrochtala blahem, protože se nás sešlo jen 6 a dostali jsme pořádně do těla, prvně jsme vyzkoušeli i tak okrajově crossfit a bomba, takže když se naskytla možnost navštěvovat hodiny crossfit holky, neváhala jsem. Je to prostě super. Zatím mám za sebou 3 hodiny a pokud bude čas, budu chodit nadále. Pokud někdo z vás tápe, co je to crossfit,tak tady je malá ukázka.


U nás to funguje tak, že začínáme lehce :) cardiem přeskoky přes švihadlo, výběh schody a pak cvičíme na předem připravených stanovištích pěkně dokola.

sobota 8. března 2014

Vločkový závin s tvarohem a mákem






Vločkový závin s jablky je známý, napadlo mě tedy vyzkoušet ho s tvarohem a s mákem, protože mi tu zbyl tvaroh z výborného  tvarohového koláče (fotky už mám v počítači někdy z léta:)) a mák zase z výborných nadýchaných špaldových koláčků (vložím snad brzy :))
Postup na jeden strudlík tak 20 cm: Smícháme jemné vločky (125g) a jogurt (200g), osladíme lžičkou sirupu, medu nebo třtinového cukru. Polovinu hmoty dáme do formy, kterou vyložíme pečícím papírem, na těsto dáme tveroh a na tvaroh mák (svařený s mlékem a cukrem) a opět poklademe zbylým těstem (můžeme si pomoct rukama) Pečeme při 200 stupních asi 30 minut. 

čtvrtek 6. března 2014

Domácí lučina




Než jsem byla schopná je tu receptů plný internet, já si recept nijak nekomplikuji a dělám čistě z jogurtu, jinak je možnost s kysanou smetanou nebo se smetanou. A musím říct, že jsem za tenhle jednoduchý a hlavně levný recept vděčná, protože do pomazánek úplně super. Příště ještě zkusím nějak zužitkovat syrovátku.

Postup: velký jogurt (já použila Hollandii bio) vysypeme do jemného sítka vyloženého utěrkou nebo plenou, vložíme do hrnce a dáme do lednice na 24 hodin vykapat. Toť vše.

A ještě 2 recepty na pomazánky, dělala jsem pro návštěvu, kamarádka měla problémy se žlučníkem,takže obé bez česneku.

Sýrová pomazánka
 
Lučinu osolíme bylinkovou solí a nastrouháme najemném struhadle parmazán, zdobíme jarní cibulkou.
 
Vajíčková pomazánka
 
Lučinu osolíme, opepříme a přidáme jedno vajíčko, vše pečlivě spojíme, zdobíme jarní cibulkou.

sobota 1. března 2014

Celer

2. téma je tu a s ním i CELER. Tak s tím opravdu problém nemám, celer mám ráda, vymyslet nějaký originální recept, to už je horší, myslím, že přede mnou už bylo vše vymyšleno, ale tak snaha byla :)
 A hlavně, celer je dobré podstrojovat našim drahým polovičkám, protože víte proč, je to přírodní afrodiziakum.

Celerovo-mrkvová pomazánka
 
Celer i mrkev nastrouháme na jemném struhadle, pokapeme citronem, osolíme, opepříme a pojíme domácí lučinou s trochou česneku. (recept na domácí lučinu je už asi všem znám, já ho vkládám na stránky už asi 2 měsíce, takže mě předběhl i Láďa Hruška z Novy)
 
Celerovo-sýrová pomazánka
 
postup je úplně stejný, mrkev nahradíme tvrdým sýrem, vynecháme citron.
 
Celerová polévka
 
Osmahneme cibuli, přidáme nakrájený celer, osmahneme a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí celeru, poté polévku rozmixujeme, přidáme lučinu a rozmícháme, dosolíme, dopepříme. Na talíři zdobíme plátky jablíčka, osmaženým tmavým chlebem nasucho a sýrem.
 
Šťouchané brambory s kapustou a celerem
 
Dáme vařit brambory, kapustu a celer, když je vše měkké, vše rozšťoucháme s trochou másla, případně dososlíme.
 
Celerovo-okurkový salát
 
Celer nakrájíme na tenké nudličky, pokapeme citronovou šťávou. Kyselé okurky nakrájíme najemno, přidáme celer, jogurt, dijonskou hořčici, sůl, pepř a petrželku.

(poslední 3 a 5  recept jsou inspirovány recepty z knihy Hany Michopulu-Recepty z farmářského trhu)

PS: Sezona celeru je od konce srpna do září max. října, takže v tuto dobu by výš zmiňované recepty prý měli mít úplně jinou chuť, celer by měl být bílý, křupavý jako kedlubna s lehce oříškovým nádechem (jak píše Hana Michopulu)