Štítky

Štítky

pátek 28. února 2014

Celozrnné mufiny


Inspirací pro tento recept mi byla kuchařka od Hanky Zemanové-biokuchařka a Kynuté celozrnné mifiny s anýzem a fenyklem, recept jsem si upravila podle svých spížních zásob.

Postup (na 12 mufínků): Nejprve si připravíme kvásek 15 g droždí, 1,5 lžíce vlažné vody, 1 lžíce mouky a l/2 žíce cukru (třtinvého). Směs rozmícháme v hrnečku, poprášíme mokou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
250g špaldové mouky (půl napůl hladká a celozrnná) smícháme se špetkou soli, se sušeným mlékem (1 lžíce rýžového), semínka (slunečnice, dýně, sezam, loupané mandle-1-2 lžíce). Nakonec do těsta vmícháme vešlé droždí, olej (75ml), 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce agávového sirupu. a 70ml vody. Uděláme bochánek a necháme 30 minut kynout v teple.
Když je těsto vykynulé, zpracujeme ho znovu rukama, tvarujeme kuličky a klademe do muffinové formy, necháme znovu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Pokud chceme bochánky lesklé, potřeme je bílkem a pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů.


Originální recept na 24 mufinů:
500g špaldové mouky (půl napůl)
30g droždí
2 lžíce sušeného ovesného nápoje
špetka mořské soli
lžíce anýzu a fenyklu Sonnentor
3-5 lžic loupaných mandlí
150 ml oleje (sezamového)10 lžic rýžového nebo pšeničného sirupu
cca 150ml vlažné vody
 
I přes mé úpravy dopadly mufínky nadmíru dobře (konečně to nebylo hutné cosi), pro příště bych tedy ubrala cukru a mandlí a udělala čistě "slanou variantu" nebo naopak vynechala semínka a měla je tedy "nasladko" a zkusila bych je s omáčkou z ovoce, jak doporučuje Hanka Zemanová.



středa 19. února 2014

Výherní balíček


Balíček už je u své výherkyně a tu je jeho obsah:
Ječné vločky
žitné celozrnné vlasové nudle
žitný kvásek
vanilkový cukr bio
bulgur
jáhly
sojová mouka hladká
sušené švestky
cukřík stevie
vzorky čajů
zelená čaj
časopis dobroty
promo letáky:)

Připisuji zde 3 recepty  ze sojové mouky, protože tu jsem sama nestihla vyzkoušet, jinak se určit inspirace u mě najde.
 
---SOJOVÉ SUŠENKY S POLEVOU---
 
Postup: V míse smícháme škrobovou moučku(100g) s hladkou sójovou moukou (70g), práškem do pečiva(1/3balíčku) a špetkou soli, přisypeme moučkový vanilkový cukr (60g), přidáme nakrájené změklé máslo(60g) a vejce(1) a podle potřeby přilijeme tolik mléka, abychom mohli vypracovat hladké pevné těsto.
Přeložíme ho na vál pokrytý potravinářskou fólií, zakryjeme ho dalším kusem fólie a takto ho rozválíme na plát silný asi 0,5 cm. Horní fólii odstraníme a malou hranatou formičkou vykrájíme z plátu těsta čtverečky nebo obdélníčky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a všechny tvary ještě propíchneme na několika místech vidličkou, aby se těsto při pečení nezvedalo.
Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova. Hotové sušenky ihned přeložíme na rovnou podložku a necháme je vychladnout. Kdo chce, může sušenky ještě ozdobit čokoládovou polevou.
 
--- BEZLEPKOVÉ MUFFINY S OVOCEM---
 
Postup: Změklé máslo(100g) rozetřeme s polovinou cukru(75g), postupně přidáme žloutky(z 6ti vajec) a utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něj zašleháme zbylý cukr (75g) a vyšleháme do husta. Do žloutkové směsi zlehka vmícháme střídavě sníh, sójovou mouku (70g) a solamyl(80g) prosátý s práškem do pečiva(1/3balíčku bez lepku).
Těsto rozdělíme do vymazaných formiček na košíčky nebo formy na muffiny, poklademe očištěným ovocem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 175 °C.
 
---ŘÍZEK TOFU V TĚSTÍČKU---
 
Postup: Tofu nakrájejte na velké plátky o tloušťce 1,5 centimetrů. Zakapejte sójovou omáčkou a nechte v chladničce půl hodiny odležet.
Z pšeničné celozrnné (50g) a sójové(30g) mouky a vody si připravte hladké těstíčko, které nechte chvíli stát. Tofu řízky obalte v těstíčku a smažte dorůžova, nejlépe ve fritovacím hrnci.

úterý 11. února 2014

Single serving

Velmi, ale velmi jsem uvítala iniciativu  Bloss, Maggie a B* a jejich nového projektu - Fitfam Bakers!
O co jde?
Holky se inspirovali u celosvětově známých The Daring Bakers. Každých 14 dní budou publikovat jedno téma, od kterého se bude odvíjet můj recept.
Nakukovat můžete i na facebooku a i pro milovníky instagramu vytvořily vlastní hashtag #fitfambakers
A první téma? Single serving
 
Pro mě docela dobré téma, protože během týdne si připravuji prakticky jídlo jen pro sebe, pro rodinu vařím o víkendu. A protože jsem koukala, že už se recepty plní kdejakým zrním a já jak je už známo, mám radějí nesladké (tedy k snídani, kaše mi prostě moc nejedou, snad kromě pohankové), vzala jsem to tedy trošku netypicky. Snad nějaký receppt zaujme. 

---Obložená houska---
 
 
Postup: Připravíme si housku, celozrnný chlebík nebo cokoliv,co si můžeme obložit:), do kastrůlku dáme trošku olivového oleje a trošičku másla, nakrájíme si červenou cibulku(1/2) , dáme do kastrůlku a chvilku restujeme, pak kápneme trochu balsamica a přidáme lžičku třtinového cukru a opět restujeme. Mezitím si jednu stranu housky namažeme domácí lučinou z jogurtu, druhou stranu potřeme dijónskou hořčicí. Tam kde máme lučinu přidáme šunku a sýr, tam kde máme hořčici přidáme zkaramelizovanou cibulku a nakolečka nakrájenou malou okurku, dáme na chvilku zapéct (dávám do mikrovlnky na crisp, aby sýr trošku povolil)
 
--- Polévka z hlívy ústřičné---
 
 
Postup: Na troše oleje dáme osmahnout cibulku (1/2), přidáme pokrájenou hlívu ústřičnou (2-3) a žlutou papriku (3 proužky z papriky) a chvilku restujeme, přidáme sladkou červenou papriku a zalijeme vodou (300-400ml - něco se vyvaří), přidáme bobkový list, nové koření a celý kmín a necháme povařit. Ke konci přidáme česnek. Dochutíme solí a pepřem. Jako přílohu k zakousnutí jsem si připravila bramboráček ze 2 brambor, vajíčka, celozrnné mouky, majoránky, soli, pepře a česneku. Bramborák je připravený na crisp talíři s minimem oleje. Bramborák jsem rozprostřela, aby byl co možná nejtenčí.
 
 
---Bulgur s lilkem---
 


 
Postup: Dáme vařit bulgur (asi 1/2 hrnku - mám chuť říct přiměřeně, protože jsem to dělala tak nějak od oka), mezitím si na otroše oleje orestujeme cibulku (1/2- ta co nám zbyla z obložené housky:)), přidáme na kostičky nakrájený lilek (rozkrájená asi 4 kolečka), 1 menší bramboru, drcenný kmín, chvilku orestujeme, zalijeme vodou, přidáme zeleninový vývar (bio) a dusíme doměkka. Mezitím si orestujeme malý kuřecí řízek na kousky nakrájený. Když je zelenina měkká, přidáme maso a bulgur a ještě chvilku dusíme, dochutíme solí a pepřem. Podávala jsem s domácí lučinou s česnekem, báječně by se hodil balkánský sýr (ten jsem bohužel neměla).
 
 
--- Kuskus v čokoládě---
 


 
 
Postup: Dáme vařit 200-300 ml vody, kde rozpustíme podle návodu sojové nebo jiné mléko, když se mléko vaří, přidáme 2 kostičky kvalitní hořké čokolády, trochu mleté skořice, lžiču třtinového cukru  a špetku (1/4 lžičky) agaru, do mléka odsypeme 1/3 skleničky kuskusu, chvilku povaříme a necháme odstát,aby se mléko s čokoládou vsáklo do kuskusu. Necháme vychladnout a dáme do ledničky, zdobíme podle chuti jakýmkoliv ovocem.
 
A protože mi přeci jen maličko zbylo, ochutnal i manžel, moc mu chutnalo, což se běžně neděje, obávám se, pokud bych to udělala normálně k obědu, že se bude ošívat, když toho bylo málo, tak se oblizoval. U nás klasika.

středa 5. února 2014

Vyhlášení soutěže

Tak tu máme slavnostní losování:) Ještě bych se předem vítězce chtěla omluvit, že balíček je teprve na cestě ke mě,takže se odeslání trošku zdrží, jakmile dorazí, dám foto, o co se vlastně soutěžilo:))



 
Paní Martine gratuluji, je to vítězka z komentáře na blogu.