Štítky

Štítky

neděle 29. prosince 2013

Agar - agar


Jde o  čistě rostlinou želatinu (nazývanou též kanten), která se vyrábí z mořských řas tengusa. Agar obsahuje jod a další minerály a stopové prvky, přispívá ke snižování cholesterolu v krvi a nemá prakticky žádné kalorie.
Je úplně bez zápachu a dá se použít všude tam, kde byste jinak použili běžnou živočišnou želatinu.

Mé hodnocení: 10 z 10 možných
Úžasná věc, od té doby,co jsem ji objevila, ji mám stále v šuplíku. Želatinu sice používám málo, nemám ji moc v oblibě, ale na oblíbený ovocný dort nnebo panna cottu se hodí.

Recepty: Dezert Panna Cotta
         Jahodový agar s jemnou sušenkou

Sojová omáčka Shoyu



Shoyu je tradiční sojová omáčka, která se vyrábí ze sojových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Pochází z Číny a je jí už 2800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a její varianta shoyu je nyní tradiční součástí japonské kuchyně. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V kuchyni se výborně hodí jako univerzální dochucovací prostředek. Obyčejné sojové omáčky nemají se shoyu nic společného. Obsahují zvýrazňovače chuti, barviva a často i umělá sladidla. Nic takového samozřejmě do tradiční sojové omáčky nepatří.
 
Mé hodnocení: 10 z 10 možných
 
Do této doby jsem používala jen sojovku z běžné obchodní sítě, nyní už budu používat jen shoyu, ráda bych vyzkoušela i Tamari (ta narozdl od Shoyu neobsahuje lepek.

Litchi - Liči čínské


Liči je plodem stálezeleného majestátního stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6-10 m. List je poněkud kožovitý, mladé listy mají načervenalou barvu, starší jsou tmavě zelená na svrchní a šedozelené na spodní straně.
Ovoce zraje od července k říjnu, dozraje asi 100 dnů poté, co strom kvetl. U přezrálých plodů je dužina hnědá až povidlová. Slupka plodu (epikarp) je tenká, pevná, křehká a má bradavičnatý povrch, ze zralého plodu ji lze lehce sloupat. Obsahuje asi 1,2% bílkovin, 15% sacharidů, 0,3 – 1,2% kyselin a vitamín C (30-40mg/100g).
Čerstvé liči udrží barvu a kvalitu max 5 dnů po otrhání, proto se kompotuje nebo suší. Ovoce se kompotuje oloupané, je nakládáno do sladkého nálevu s obsahem kyseliny vinné a kyseliny citrónové. Pro vývoz a pultový prodej se neoloupané liči suší, napřed se blanšíruje, pak se namáčí do disiřičitanu draselného a kyseliny citronové a nakonec se suší na slunci nebo elektricky. Sušené plody, v Asii velice oblíbené, vydrží asi 1 rok. Také oloupaná liči nakládaná v cukru jsou významným čínským i indickým vývozním artiklem.
Plátky bílé šťavnaté dužiny lze podávat čerstvé jako dezert, podušené na másle a pomerančovém likéru jako náplň do palačinek i jako přílohu k masitým a rybím pokrmům. Nesmí se vařit, dužina zhoubovatí. Výborně se hodí k přípravě koktejlů. Plody oloupané a nakrájené na kousky jsou oblíbenou součásti zmrzlinových a ovocných pohárů.
O liči se traduje, že již ve staré čínské medicině sloužilo k léčení kašle, žaludečních vředů, nádorů a zvětšených žláz. Peckám jsou připisovány analgetické účinky. Čaj ze slupek se užívá v Indií proti průjmům i proti neuralgickým bolestem. S výluhy z kůry, kořenů a květů probíhají v současné době ve Spojených státech laboratorní pokusy, mohou být využity při léčení některých nádorů.

zdroj: wikipedia

Mé hodnocení: 8 z 10 možných ( liči jsem slupla jen tak, nehledala jsem jeho jiné využití/použití v kuchyni, což příště musím napravit.

pondělí 23. prosince 2013

Tvarohová vánočka





Letos jsem prvně vyzkoušela vánočku tvarohovou, já nevím, čím to je, ale mě prostě ta kynutá nějak málo kyne:). Kynutá je tedy trochu lepší (ale ne ta moje, ale mojí maminky a tchýně), ale i tak se snědla celá a s chutí.

Suroviny:500 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 150 g másla, 3 menší vejce, 250 g tučného tvarohu, 60 ml mléka , 2 lžíce (tuzemského) rumu, 1,5 sáčku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, strouhaná kůra z 1/2 citronu , tuk na vymazání formy, mandle na posypání

Postup: Všechny suroviny smíchejte dohladka a dejte do formy vymazané tukem anebo těsto upleťte stejně jako na klasickou vánočku. Pečte cca 45–50 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

Vánoce 2013



 

Tak letos jsem určitě trhla rekord co do počtu cukroví, nutno dodat, že vše dělám většinou z 1/3 dávky a cože jsme to letos pekla?
 
1. Křehké šlehačkové cukroví
2. Jemné sušenky s cukrem
3. Vosí hnízda
4. vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky
5. Citronové kroužky
6. Rohlíčky s mandlemi z ovesných vloček
7. Polomáčené ořechové věnečky
8. Londýnské řezy
9. Linecké
10. Babiččiny trojhránky
11. perníčky
 




Ovesné vafle s platerinou




Když nejsem líná, ráda si připravím tyhle báječné ovesné vafle k snídani.
Postup: V misce smícháme 1 hrnek ovesných vloček, 1/2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů, špetku soli, 1 vejce, 1/2 hrnku mléka (může být sojové), lžíci sirupu a lžíci olivového nebo kokosového oleje. Čím jemnější vločky, tím lépe. Vafle pečeme ve vaflovači podle návodu. Je dobré vaflovač mírně vymazat kokosovým olejem, aby se vafle nepřilepily.

Dýňová polévka I.




Postup: Oloupanou dýni (250g) a kořenovou zeleninu (125g) nakrájíme nahrubo a opečeme na rozehřátém másle. Zeleninu zasypeme moukou a ještě chvilku restujeme. Zalijeme 2 dcl vody a mlékem (2,5 dcl) a vaříme asi 40 minut, dokud není zelenina měkká. Vše pak rozmixujeme na hladký krém, přilejeme smetanu (2,5 dcl) a povaříme ještě deset minut. Krém osolíme, opepříme.

Pečená dýně



Postup: Dýni omyjeme, osušíme, vyčistíme od semínek, naporcujeme na kusy tak 5x5 cm a naskládáme na plech na pečící papír. Pokapeme olivovým olejem, posypeme mořskou hrubou solí a drcvenými chilli papričkami. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů 25 minut.

Špízy s dýní a tofu






Postup: Na špízy  napícháme dýni oloupanou a nakrájenou na kostky, povařenou, kostky z tofu a červenou papriku. Pokapeme olejem a opékáme 4-5 minut a průběžně otáčíme.  Posypeme 2 lžícemi opražených sezamových semen a osolíme.

Dýně Hokaido






Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokaido, jejíž původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila, v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dýně Hokaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček.
 
Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Nutriční hodnoty ve 100g:
Kalorie37 kcal
Sacharidy8,8 g
Tuky0,23 g
Proteiny8,8 g
Vláknina1,6 g
 
Hodnocení: 10 z 1O možných (dýně si mě naprosto získala a těším se zase na její sezónu)
 
recepty: Dýňová polévka I.
         Dýňová polévka II.
         Dýňová polévka III.
         Dýňový špíz
                                 Pečená dýně
                                 Dýňová omáčka
                                 Dýňová kaše
                                

Platerina


Jedná se o typ ploché nektarinky, je bělomasá, vynikající chuti, středně pevné konzistence, nějak se mi nedaří víc vypátrat. :)
 
Hodnocení: 10 z 10 možných

Hawaiský šmakoun




 


Suroviny:
400g Smacker Steak
300g ananasu (čerstvý nebo v plechovce)
50g vlašských ořechů
1 lžička solamylu
sojová omáčka
sůl, chilli
Postup:
Smacker plátek nakrájím na kousky, okořením a dám restovat na teflonovou pánev. Po chvíli přidám nasekané ořechy a 2dcl vody nebo šťávu z ananasu s rozmíchaným solamylem. Povařím a na závěr přidám kousky ananasu. Vynikající lehké letní jídlo s rýží - a rychle připravené.
 
zdroj:

petraurbankova.webnode.cz



Šmakoun


Hodně jsem o něm slyšela, tak jsem se rozhodla, že ho vyzkouším, ani nevím proč jsem sáhla po uzené variantě. A co to vlastně šmakoun je?
Šmakoun je potravina vyrobená tepelnou úpravou čistého vaječného bílku .
Šmakoun je  určen pro široké kuchyňské využití, chutí připomínající kuřecí maso.
Složení uzeného šmakouna: vaječný bílek 94,1%, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, voda, přírodní zeleninové aroma, tekutý kouř přírodní, voda.
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota: 210,8 kJ/ 50,2 kcal
Bílkoviny: 10,39 g
Sacharidy: 1,12 g
Tuky: 0,41 g
 
Co na něj říkám? Popravdě, spotřebovala jsem je 1/2, druhá skončila v koši, moc mě tedy neoslovil, možná to bylo opravdu tím, že byl uzený, podobně to mám u tofu, které po jenom vyzkoušení uzeného, kupuji zásadně natural - bez příchuti. Chtěla bych mu dát ještě šanci, ale zatím jsem nenašla odvahu:), přeci jenom, nejde o lacinou záležitost a pokud je to jen pro mě, tak raději koupím maso, které bude jíst celá rodina.
 
Hodnocení: 3 z 10 možných
 
 

pondělí 2. prosince 2013

Opečený chléb s grilovaným avokádem




Postup: připravíme si topinku nejlépe z celozrnného chleba,avokádo oloupeme,rozpůlíme a vložíme pod gril. Chléb namažeme lučinou,položíme na něj grilované avokádo a jemně ho stlačíme vidličkou. Pokapeme citronovou šťávou,osolíme, opepříme.

Plněné rohlíčky



 
Těsto je úplně stejné jako na pizza rohlíčky

Postup: Připravíme si kvásek z části vlažného mléka, trošky cukru a droždí (1/2 sáčku nebo 1/2 kostky čerstvého). Ten přilijeme do mouky (250g hladké), přidáme olej (75ml), mléko (120ml) a špetku cukru, důkladně vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. 

Rohlíčky plníme sladkými nádivkami. Já dávala mák, nutelu, arašídové máslo, dále můžeme použít  povidla, ořechovou nádivku, jablka, puding, ...

Pizza rohlíčky





Postup: Připravíme si kvásek z části vlažného mléka, trošky cukru a droždí (1/2 sáčku  nebo 1/2 kostky čerstvého). Ten přilijeme do mouky (250g hladké), přidáme olej (75ml), mléko (120ml) a špetku cukru, důkladně vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky.  Každý kousek těsta potřeme domácím kečupem, přidáme1/2 kolečka šunkového salámu, navrch hromádku eidamu nebo nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Pečeme dorůžova.

Čočkový salát s karí a jablky




Recept je z kuchařky Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Postup: Čočku (300g zelené) namočíme na 8 hodin a poté dáme vařit spolu s oloupanou cibulí vcelku, česnekem a bylinkami (1bobkový list, 2snítky tymiánu). Jakmile čočka změkne,ale stále ještě drží tvar, osolíme ji. Pak slijeme, propláchneme studenou vodou, odstraníme bylinky, cibuli a česnek. Mezitím oloupáme jablka (2) a nakrájíme je na malé kousky, jarní cibulku (2) na šikmé proužky. V hrnci rozpustíme máslo a jablka na něm orestujeme, přidáme karí (1/2 lžicky) a zamícháme, nakonec přisypeme cibulku, párkrát promícháme a stáhneme z ohně.
Rajče rozkrojíme a odstraníme tkutou část, nakrájíme na kousky a přídáme k čočce.
Smícháme suroviny na zálivku (100 ml oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce chilli pasty nebo půl lžičky sušeného, sůl, pepř na dochucení), přejijeme přes čočku a dobře promícháme. Přidáme jablka s karí a důkladně promícháme, Osolíme, opepříme podle vlastní chuti.
 
Bohužel jsem neměla zelenou čočku,tak jsem použila čevenou, ale i tak to bylo dobré, až pořídím zelenou, vyzkouším určitě znovu.

Buchta s pudingem



 
Postup: Smícháme 3 celá vejce, 15 dkg třtinového cukru, 20 dkg polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, prášek do pečiva vinný kámen, vanilinový cukr, citronovou kůru , špetku soli, 2 lžíce kakaa. Těsto nalijeme na plech. Mezitím si připravíme puding (1 litr, 2 sáčky, 2 lžíce třtinového cukru), který nalijeme na těsto a pečeme při 160 stupních 30-35 minut. Upečenou buchtu pocákáme čokoládou.

Dýňová kaše

 


Postup: Dýni oloupeme, vydlabeme z ní semínka, nakrájíme na větší kusy a vložíme do pekáče spolu s tymiánem (nemusí být), nahrubo nakrájeným česnekem, zakapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180st na 20-30 minut. Máslo (50g) a smetanu (5Oml) dáme do hrníčku a necháme mírně rozpustit. Dýni dáme do mixeru, řidáme hořčici (1lžička krémžské nebo anglické celozrnné), zahřátou smetanu s rozpuštěným máslem a pepř. Rozmixujeme a dochutíme solí.
 
zdroj: Hana Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Dýňová polévka potřetí




Postup: Dýni oloupeme, vydlabeme z ní semínka, nakrájíme na větší kusy. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a dýni na něm orestujeme spolu s 2 nasekanými stroužky česneku, zalijeme 100 ml bílého vína a necháme odpařit, zalijeme 500 ml horké vody, přidáme bobkový list a a vaříme doměkka. Na talíři zdobíme parmezánem.

Dýňová omáčka


Postup: Dýni rozkrájíme a odstraníme semínka i s vlákny. Dužinu oloupeme škrabkou na brambory a nakrájíme na kousky zhruba 2cm. Cibuli nakrájíme nadrobno, v hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dosklovata, přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky a opékáme další 2-3 minuty. Nakonec vložíme dýni, promívháme, podlijeme horkou vodou (400ml) a necháme probublávat 30 minut. V průběhu dušení občas promícháme, pokud kostky stále drží tvar, použijeme šťouchadlo na brambory. Omáčku posypeme petrželí a strouhaným parmezánem.
 
Hana Michopulu: Recepty z farmářského trhu.

neděle 1. prosince 2013

Sypká buchta bez těsta



Postup: Smícháme 3 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva a připravíme si nádivku ze 3 tvarohů v kostce (v origo  receptu je,že ne z vaničky,já dělala z vaničky:)), 3 celá vejce, 350ml mléka, cukr - dle chuti (spíš aby to bylo sladší), 25ml rumu, 1 vanilkový pudink (jen prášek) a může být i citrónová kůra. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vysypeme na máslem vymazaný plech, na to nalijeme tvarohovou nádivku a navrch zase sypké těsto. Nahoře buchtu poklademe plátky Hery ( asi půl centimetrové) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokud vršek buchty není krásně zlatavý.
Já si recept zase upravila, dělala jsem z 1/3 dávky, máslem jsem trošku šetřila a bylo to možná trochu znát:)

Jablečno pohanková kaše



 
Postup: Oloupané a na hrubo nastrouhané jablko spolu s vodou rozvaříme na kaši. Do kaše postupně vmícháme krupici (1 lžíce pohankové krupice nebo dětské krupičky), špetičku soli, lžičku cukru a špetku skořice a ještě 5 minut povaříme. Podáváme vlažné i studené.
Recept je z kuchařky Bio a Dítě a je psán jako bez laktózy a bez lepku. Já se přiznám,že jsem přidala odměrku sušeného mléka, protože nemáme žádná omezení, dle mě byla pak  kaše chutnější.
Samozřejmě byste si mohli udělat takovou kaši i pro sebe, já bych pak volila mléko ať už kravské nebo sojové či ovesné.

Mišmaš




Postup: Tak asi to všichni známe, smícháme, to co nám zbylo. Já si teda uvařila mrkev, přidala brambory a krůtí maso

Ciabatta se sýrem a fíky




Postup: Chléb opečeme  na nepřilnavé pánvi bez tuku dokřupava nebo použijeme topinkovač. Chléb potřeme slabounce jemnou hořčicí, sýr s bílou plísní nakrájíme na plátky a obložíme jím chléb. Fíky nakrájíme na dílky a přidme k sýru.

Fíky


Fíky řadíme mezi ovoce. Z čistě botanického hlediska se však o ovoce nejedná. Fík je ve skutečnosti uzavřené plodenství vzniklé dozráním specializovaného květenství, tzv. sykonia. Živinou číslo jedna jsou v případě fíků sacharidy. Ve 100 gramech čerstvých fíků se nachází 10 g sacharidů s nižší hodnotou glykemického indexu (GI 35-40). Hodnota GI je utvářena převažujícím zastoupením fruktózy, sacharózy, glukózy a vlákninou v podobě pektinu. Pektin náleží mezi rozpustnou vlákninu, která snižuje hladiny krevních tuků a cholesterolu. Fíky obsahují rovněž vlákninu nerozpustnou, jež podporuje peristaltiku a svou přítomností také „čistí“ sliznici střev. Fíky jsou osvědčeným pomocníkem při zácpě. Vyšším obsahem vlákniny a slizovitých látek vykazují mírné laxativní účinky. Zastoupení bílkovin a tuků v čerstvých fících je nízké. Koncentrace živin, vitamínů a minerálních látek se však podstatně zvyšuje v případě sušených plodů. Podíl vody klesá z 85% až na 25%. V dehydratované podobě tvoří sacharidy 50-60% hmotnosti plodu. Sušené fíky poskytují značnou nálož cukrů, proto patří mezi oblíbené zdroje energie při několikahodinových vytrvalostních aktivitách. Na delší trénink si vezměte balíček sušených fíků, které můžete při nižších intenzitách bez problémů konzumovat.
 
Hodnocení: 1O  z 10 možných (pro mě naprostá lahůdka)
 
                      Ciabatta se sýrem a fíky