Štítky

Štítky

pátek 29. listopadu 2013

1. rok

Tak a je to tady, už je to rok, co jsem po urputném asi hodinovém :) boji porodila svou druhou dceru. 9.11 ji už byl rok a "parádně" jsme to oslavili. Myslím, že se mi podařilo shodit vše co jsem potřebovala a ještě něco navíc, co už jsem asi ani nechtěla. Porodní váha byla 72 kg (samozřejmě něco jsem zanechala hned v porodnici) a současná váha je 50,6 kg. A to jsem, prosím, za poslední měsíc cvičila asi 3x. Jak to? Hlavně, i když teda váhový úbytek viditelný, nějak jsem neodhadla šířku futer (střízlivá:)) a narazila jsem rukou do futer, odnesl to můj palec. Na tři týdny dlažka a teď už pomalu rozcvičuju. Kdo jste zažil asi víte, jak je palec důležitý, nikdy dřív bych si to ani nepomyslela, třeba něco ustříhnout nůžkama, to je věda:). Nebo škrábat a strouhat 2O mrkví na mrkvový dort. Takže jsem se pokusila cvičit s mým oblíbeným Shaunem, ale něco se prostě nedalo, no a když už by se dalo, tak nás postihla, právě v den té velké Nelinky oslavy, střevní viróza. No a naštěstí, z 2Oti přítomných, nás to postupně odneslo jen 8:). 
A co ještě nového, konečně jsem pokoupila něco nového na sebe, nové rifle- haleluja, už nemusím nosit jen jedny, něco jsem i dostala, protože i já jsem nedávno oslavila 34. narozeniny, takže mám troje nové ponožky, které jsem si teda přála, protože nám tu furt řádí lichožrouti. Mám novou kuchařku od Hany Michopulu Z farmářského trhu, brzo o ni něco málo napíšu, už jsem pár věcí i ukuchtila. A mám i řecký olivový olej Minerva.



Nelinky puntíkatý dort


Mé nové rifle


Spodní prádlo- kalhoty Aeropostale a Victoria Secret, podprsenkuy mám dvě, ještě černou, to je taky zasloužený nákup a změna velikosti na 65C, což se zdá trochu zvláštní,ale je to tak:)
 
A to je můj mrkvový "dortík" focen mobilem.




Já v mých starých, donedávna jediných, riflích. Ale mám je pořád ráda, pamatuji si tu radost, když jsem je poprvý na sebe narvala, teď už je oblékám zapnuté:) Jinak triko od švagrové a pásky od sestry. Tak holky, díky.

Ó, ona jedla párek

Ano, jedla párek, a to sójový. Koupila jsem ho kvůli starší dceři, která ani nevím jak, propadla chuti těchto uzenin a i přes mé vysvětlování, co vše se v párku nachází, si ho dál přeje kupovat. Tak když jsem ve zdravé výživě zahlédla sojový, neváhala jsem a koupila, bohužel, nakonec jsem musela sníst sama, neuspěl:( .Takže mi nezbyde zase tu a tam ( u nás se opravdu nikdy moc nepárkovalo a nepárkuje) koupit párky v Lidlu, kde je aspoň nějaký ten podíl masa.
Jako přílohu jsem zvolila brambory v páře s jarní cibulkou. 


Polévka z červené řepy


Postup: Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, mrkev (2), celer (menší kousek) a na mírném ohni opékáme 5 minut. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme bobkový list, řepu (500g uvařené) na kostky a vaříme cca 10 minut.
Bobkový list odstraníme a polévku necháme trochu zchladnout. Přidáme česnek, zakysanou smetanu nebo jogurt (kelímek) a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem popř citronovou šťávou.
 
Recept opět z kuchařky Hany Michopulu

úterý 26. listopadu 2013

Dort s puntíky



.

Tento korpus dělám již od druhých narozenin mé starší dcery, je efektní (bohužel řez dortem nemám vyfocený, dort se většinou rychle sní) a hlavně, vždycky se povede, což je pro mě důležité. Krém je taky výborný, vhodný pod marcipánovou hmotu, tu někdy dělám sama (falešný marcipán), někdy nedělám vůbec a na tento dort jsem si ji koupila a pěkně se s ní navztekala, o to víc mě překvapilo, že právě tato hmota vyhrála v testu časopisu Apetit jako nejlepší. Pracovalo se s ní špatně a rozhodně mi nestačilo 1 balení, manžel musel narychlo kupovat ještě jedno a to dort není nijak veliký. Recepty na korpus i krém mám z MMB.
 
Postup mramorový korpus:
4 vejce, 210g cukru, 1 vanilkový cukr, 150ml oleje, 100ml vroucí vody, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa.
 
Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy. Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!
Pečeme 40 minut na 180 stupňů, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení. Z pěti vajec jsem pekla hodinu na 170 a byl akorát.

Postup na krém z ledových kaštanů:

 200ml mléka, 2 vrchovaté lžíce pol.mouky, 250ml mléka, 1 puding (dávala jsem vanilkový), 2 lžíce cukru, 3x ledové kaštany, 50 g Omegy, 1 a 1/2 kostky másla, moučkový cukr dle chuti
Uvaříme si puding, necháme vychladnout pod igelitovým sáčkem, aby se na něm neudělal škraloup.
Z mléka a mouky si uvaříme kaši, odstavíme z plotny a přidáme kaštany a Omegu. Mícháme do rozpuštění.
Máslo utřeme s m.cukrem. Až budou všechny 3 směsi vychladlé na stejnou (nejlépe pokojovou teplotu), tak vše smícháme dohromady.
Krém je opravdu výborný. Takový lehký, nadýchaný.

Kaštany můžete nahradit Milenou, Kofilou, nuttellou nebo bílou či jinou čokoládou.
 
Marcipán jsem barvila pudrovou barvou, krásně jsme ji s Lili jen štětečkem na kolečka natíraly.

pátek 1. listopadu 2013

Dýňová polévka podruhé





Postup: pro 4 osoby: Omytou a semínek zbavenou dýní Hokaido (700g)  nakrájíme na malé kousky. Spolu s rozmělněným stroužkem česneku (1-2) dáme do hrnce a zalijeme vývarem (750ml). Na mírném ohni vaříme 3O minut, dokud není dýně měkká. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem, vmícháme smetanu (150ml), zahřejeme a dochutíme solí a pepřem a lehce muškátovým oříškem. Polévku zdobíme nasucho praženými mandlovými plátky a dýňovými semínky.

Peřinková buchta s kokosem




Tento koláč jsem si mírně upravila, protože jsem neměla plátkový kokos, bežně u buchet ubírám množství cukru a nahrazuji bílý třtinovým nebo třtinovým+ sirupem (agáve,javor) Při pečení jsem udělala ještě jednu chybu a to, že jsem zvolila moc velký plech, takže buchta opravdu dostála svému jménu a byla jako peřinka a musela se jíst lžičkou:)
Postup: Mouku (1 hrnek polohrubé), cukr (1/4 hrnku), prášek do pečiva a kakao (2 lžíce) promícháme v míse. V jiné míse prošleháme vejce, olej (250 ml) a mléko (130ml), přilejeme k sypké směsi a vypracujeme těsto. Troubu předehřejeme na 190 srtupňů, pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Na náplň promícháme kokos (3lžíce) s moučkovým cukrem (2lžíce). Uvaříme vanilkový puding podle návodu. Těsto rozpeostřeme na pekáček, posypeme směsí z kokosu a cukru a polijeme vanilkovým pudingem tak, abychom vytvořili mřížku. Povrch hojně posypeme plátky kokosu. Pečeme asi 45 minut.

Hovězí mleté se skořicí a chilli





Postup: Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a nakonec mleté hovězí maso, orestujeme,až se maso pěkně zatáhne, okořeníme solí a peřem, přidáme domáci kečup a lžičku skořice a trochu chilli (mám chilli v mlýnku,takže tak od oka:)) Podáváme s bramborem.

Říkejme tomu Bebe střecha




Proč ten název? Protože tradiční recept na Bebe střechu je tak trochu upraven, jsou použity celozrnné oválné sušenky a z toho se ta střecha docela blbě dělá:, místo moučkového cukru jsem použila agávový sirup a máslo vynechala, na fotografii to nemám, ale střechu jsem ještě decentně postříala hořkou čokoládou, bylo to i tak dobré a nic tomu nechybělo.
Postup-původní: V misce utřeme cukr (150g moučkového) s máslem (200g), po chvíli přidáme tvaroh (2 balení jemného) i rum (2 lžíce) a vyšleháeme.
Na alobal naskládáme jako šachovnici sušenky – měly by tvořit tři řady po sedmi kusech, střídáme světlé (1 balíček) a tmavé. (1 balíček) Gumovou stěrkou nebo paletovým nožem na sušenky rozetřeme polovinu tvarohového krému. Na něj naskládáme vrstvu sušenek, jen to uděláme obráceně – tak, aby na tmavé vždy ležela světlá a naopak. Rozetřeme zbylý krém a na prostřední řadu sušenek položíme oloupané banány.
Vezmeme  alobal nebo folii za delší strany a přiklopíme je k sobě tak, aby se sušenky spojily do střechy. Zákusek uložíme do lednice a počkáme, až ztuhne. Pak ho polijeme čokoládovou polevou a vratíme do chladničky – nejlépe na noc, ať sušenky zvláční. Podáváme nakrájené na řezy.

 



Losos s mandlemi




postup: horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 stupňů. Kousky ryby ze všech stran osolíme a opepříme. Zapékací formu vymastíme máslem. Máslem potřeme i kousky ryby.
V misce promícháme mandle, nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr (typu ementál, eidam). Směsí potřeme kousky lososa. Zapékací formu vložíme do trouby a pečeme patnáct až dvacet minut. Po uplynutí této doby už by měla být krusta na povrchu krásně zlatavá a správně křupavá.
Jídlo podáváme nejépe s bramborami (vařenými, já opět pekla v mikrovlnce) a zeleným salátem, případně s dušenou zeleninou.

Maková panenka, pečené brambory a rajčatová salsa




Postup: Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vroucí vodou a po minutě vložíme do studené vody. Oloupáme slupku a pokrájíme. Pokrájíme také papriku a olivy, vše smícháme s prolisovaným česnekem, pepřem a chilli. Přidáme olej, ocet a podle chuti osolíme.
Panenku nakrájíme na plátky asi 2 cm silné, osolíme je a obalíme v máku. Pak je z obou stran opečeme na oleji.
Podáváme s polníčkem, brambory vařenými nebo pečenými nebo jak má kdo rád:)

Pórková s bramborem

 
Postup: Pórek nakrájíme na kolečka, propláchneme, ať nám zem nekřupe mezi zubama. Pak ho krátce opečeme na olivovém oleji. Přilejeme vodu nebo zeleninový vývar (používám minimálně, když už tak tu mám Alnatura, je bio, bez glutamátu, bezlepkový a bez kvasnic, tak tomu budu věřit:)) a 15–20 minut vaříme. Dáme pozor, aby  polévka z hrnce neutekla. K porku přidám pokrájené brambory. Dosolíme, dopepříme. Když je hotovo, částečne rozmixujeme a na talíři zdobíme ještě  pórkem.