Štítky

Štítky

středa 30. října 2013

Nanuky Míša






Tak jsem se taky pustila do nanuků Míša, nejprve jsem ale musela splašit formičky. Na poslední kousek jsem narazila v Tescome a k mému štěstí ještě se slevou, takže vyšly na nějakých 103,-
Už jsem tedy zvládla urvat jednu tu packu na držení nanuku, jak byla Lilča nedočkavá a já nemohla nanuk vyrvat z formy.
Postup:na 6 nanuků jsem použila 1/2 kelímku tvarohu, 1/2 kelímku zakysané smetany a 1/2 ušlehané šlehačky, dochutíme moučkovým cukrem dle chuti. Na polevu jsem neměla dostatek čokoády a o kvalitě bych taky pochybovala (nevím, kde se to u nás pořád bere), takže jsem to jen tak omrnila,aby to vypadalo soň trochu jako Míša.
 
Příští rok vyzkouším i z jahod, mimochodem u formiček je pár receptů uvedeno.

Roláda s bramborovými srdíčky




Postup: Plát masa naklepeme, osolíme, pepříme, potřeme rozetřeným česnekem (2-3 stroužky) a poklademe slaninou a dušenými hříbky s cibulkou (nemusí být nebo může být jakokoliv jiná náplň). Plát masa pevně srolujeme, zpevníme nití. V hrnci necháme na oleji zesklovatět cibuli, pak vložíme rolku, kterou necháme ze všech stran osmažit, přidáme rozetřený větší stroužek česneku, zalijeme vývarem a dusíme doměkka, občas otočíme a podle potřeby podlijeme. Roládu vyjmeme na talíř, sundáme z ní provázek a pokrájíme na plátky, které udržujeme v teple.
Omáčka pro muže: do vývaru přidáme na větší kusy pokrájené houby a smetanu, necháme krátce povařit. V malém množství studené vody (vývaru) rozmícháme hladkou mouku, kterou vývar zahustíme. Omáčku necháme provařit, případně ještě dochutíme solí, pepřem, česnekem.
Mezitím uvaříme brambory s kouskem celeru, uděláme bramborovou kaši a pomocí formiček tvoříme na talíři srdíčka.

Fíkové lívance z bramorové kaše







Postup: Droždí (25 g) rozmícháme se dvěma lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kaši (300 g)vložíme do mísy, zakryjeme fólií a v mikrovlnné troubě lehce nahřejeme, aby se kaše dala lépe rozšlehat. Přimícháme do ní vejce (2 ks), skořici (1 lžička), zbylý cukr (1 a půl lžíce) a rozmíchané droždí a vše dobře promícháme. Pak postupně přimícháváme mouku (pšeničná polohrubá 5OOg) a když začne být těsto příliš husté, přidáme do něj trochu mléka.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 - 40 minut kynout. Fíky omyjeme a nakrájíme na dílky.
Pánev jemně vytřeme olejem a zahřejeme. Naběračkou do ní postupně lijeme středně velké lívance z těsta a když těsto na spodní části ztuhne, položíme na lívanec dílek fíku a když těsto ztuhne i na horní straně, lívance opatrně otočíme a dopečeme dozlatova. Takto pokračujeme, až spotřebujeme všechno těsto. Lívance před podáváním polijeme sirupem.

Rohlíčky od Hanky




Tak tohle rozhodně nebylo nic zdravého, ale bylo to neskutečně dobré, recept dodám, až ho vymámím. Takže je jasné, že tohle jsem nepekla já:) Někdy je prostě dobré mít fajn sousedy. 

Bio a Dítě (Bio i nebio zdravá výživa)




Musím říct, že většinou se zakoukám až na druhý pohled (samozřejmě s výjimkou mého muže), jinak tomu nebylo ani u této publikace Bio a dítě od Jaroslava Foršta (vydalo IFP publishing), kterou jsem si objednala z dm slevové knížky. Jako vždy jsem knihu prolistovala a docela zklamaná odložila, pak jsem ji začala listovat znova a znova a nakonec jsem usoudila, že vůbec není špatná:)
Kniha je rozdělana do několika kapitol, vzadu je podrobný rejstřík pro snadnější vyhledávání.
V knize se dočteme co jíme, proč to jíme, co bysme měli jíst a čemu se vyhýbat. Jsou zde popsané i problémy s jídlem spojené a v neposlední řadě informace, otázky a odpovědi k biopotravinám.
A pak následují kapitoly k výživě prakticky, rozděleny podle věku. Je tu spousty užitečných rad i zajímavých receptů, některé jsem již vyzkoušela, tak se pak můžete těšit.
Pokud se tedy zajímáte o bio, ale i nebio a chcete zavést do jídelníčku dětí trochu toho snad lepšího, knížku Vám doporučuji zakoupit. Jedinou výtku bych měla k fotografiím, já tedy sama nejsem mistrem ve foodstylingu, ale tato kuchařka by si zasloužila lepší fotografie (připadají mi mnohdy velmi tmavé), co se týče grafické stránky, tak to je vcelku povedené.
Recepty:
Salát s bulgurem
Jahelná majonéza
Pohankový ovocný koláč
Jahelné škubánky
Jáhelník

Pohankovo-karobové srdce

Tento recept už jsem vkládala, tentokrát jsem vyštrachala krásnou hliněnou formu, koupit lze zde kterou jsem si kdysi koupila na Křivoklání. Tentokrát jsem pekla z 1/2 dávky
 

Oběd s Luckou





10.10 za mnou přijela švagrová Lucka, chtěla vyfotit se Sebíčkem, a protože se focení trošku protáhlo, udělala jsem opět takovou rychlovku.
Postup: Kuřecí křidélka osolíme, okmínujeme a dáme péct do trouby, mezitím si z nových brambor nakrájíme hranolky (tady jsem to trošku nedomyslela, vzala jsem totiž pytlík s mraženou zeleninou, kde byly vyfoceny úhledné hranolky zeleniny, po otevření byly ty hranolky velikosti 1cm na 1 mm, no nevadí), přidáme onu zeleninu a dáme opět pod crisp zapéct přibližně na 9 minut. Samozřejmě bez problémů upečete i v troubě. Podávala jsem s rajčátky a s pórkem.

A tady dvě z focení






 

Lenčin dezert :)


Když jsem dělala arašídové kuličky, nechtělo se mi už s nima dál pleskat a tak jsem si ze zbytku udělala dezert, hmotu jsem dala na dno kelímku, tvaroh smíchala s agáve sirupem a dozdobila švestkami.

středa 23. října 2013

Dezert pana Gotta (Panna cotta)





 
Panna cottu jsem nikdy nejedla. Naposledy, když jsem si koupila voucher na slevomatu na lahodné latte a dezert panna cotta, tak nám ho ve finále vyměnili za zmrzlinový pohár:). Takže nemůžu porovnávat, ale tenhle dezertík nebyl vůbec špatný, taky jsem si dala záležet, i pravou vanilku jsem použila.
Postup: do mističky dáme 2 lžíce vody a vsypeme agar agar (2 lžičky),n echáme 5 minut stát, aby agar vodu absorboval. Čtyři formičky jemně vymažeme olejem. Rýžovou smetanu (500ml, může být i ovesná) vlijeme spolu se sirupem (40g sirupu z agáve) a vanilkou do hrnce a zahříváme na středním plameni. Za občasného míchání necháme přijít k varu, přidáme agar a 2 minuty povaříme. Směs přecedíme a vlijeme fo formiček. Necháme 4-6hodin chladit. Před podáváním vyklopíme. Jahody svaříme se sirupem z agáve a podáváme k panna cottě.

Plněné papriky na grilu




Postup: Odkrojíme vrchní část paprik a odstraníme zrníčka. Kuskus necháme nabobtnat a smícháme jej s nastrouhaným balkánským sýrem a vmícháme kousky nakrájených rajčat. Dochutíme solí, oregánem a bazalkou. Promícháme a směsí vyplníme papriky. Přiklopíme a přichytíme jako špíz. Grilujeme dozlatova.
z kuchařky Velký dietní plán : Jana Vlašáková, Petra Lamschová

Vepřové na houbách s celozrnnými těstovinami

Pokud máte v rodině houbaře nebo jste sami vášnivými houbaři, není nic lepšího než si pěkně z čerstvých hub připravit omáčku pro mužskou část rodiny a pro sebe pěkný libový plátek vepřového na čerstvých houbách.
Postup: Cibuli nakrájíme najemno a v papiňáku osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím vepřové plátky z obou stran naklepeme, osolíme, opepříme a  zprudka orestujeme na oleji, aby se maso zatáhlo. Pak vše zalijeme vodou (kdo chce vývarem, já ale vývary nepoužívám, z masa se mi to dělat nechce a bujony nerada), a přidáme houby a trochu kmínu, vaříme do úplného změknutí masa. Poté dochutíme solí a pepřem. V této fázi si odeberu plátek s částí hub a šťávou z masa a hub. Pro zbytek rodiny zahustím šťávu moukou a udělám omáčku.
Podáváme s celozrnnými těstovinami ( v tomto případě špaldové celozrnné nudle)

úterý 22. října 2013

Mé odpolední svačiny (skořicový kringel)





Takhle nějak vypadají mé odpolední svačiny, pěkně u PC a u fotek, hlavně je chvilku klid, když prcek spí.
Skořicový kringel jsem nějak nestihla vyfotit v celé jeho kráse, recept určitě stojí za to.Recept z MMB od Lenky Š.
Suroviny:
400 gramů polohrubé mouky, 2 žloutky, 100 gramů másla do těsta + dalších cca 50 gramů na náplň a pomazání po upečení, 60 gramů cukru moučka + cukr krupice do náplně, 1 kostička kvasnic, 2 dcl mléka, skořice a špetka soli
Postup:Kvasnice rozmícháme s trochou cukru (rozpustí se). Přidáme trochu vlažného mléka a polohrubé mouky. Přes misku přehodíme utěrku a necháme 10 minut vykynout.Žloutky s cukrem rozmícháme, přidáme zbytek surovin a vykynutý kvásek.Těsto propracujeme a mícháme tak dlouho, než se přestane lepit. Chvilku to potrvá, ale nakonec bude těsto opravdu krásně hladké a přestane se k okrajům mísy lepit.Do hrnce si připravíme asi 50 gramů másla, 4-5 lžic krupicového cukru a 3 lžičky skořice a necháme máslo rozpustit.Vykynuté těsto si vyválíme na co nejtenčí placku, kterou potřeme asi dvěmi třetinami připravené směsi z másla, cukru a skořice.Zarolujeme jako závin. A ostrým nožem (nejlépe si mi krájelo vroubkovaným nožem na pečivo) prořízneme od vrchu až na konec.Začneme překládat jednu stranu přes druhou, až vytvoříme takový motanec:-) Nakonec spojíme do kruhu a necháme na plechu asi hodinu vykynout.Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut - do zezlátnutí. Po upečení můžeme jen pocukrovat nebo potřít zbytkem směsi, kterou jsme si nechali z plnění.  
A tady výsledek mého dřepění u PC " náš Sebíček " 
 



CRISP




Pořád se tu zmiňuji o funkci Crisp, tak Vám o ní něco napíšu, třeba jí taky u své mikrovlnky máte a vůbec ji nevyužíváte, což může být někdy škoda.
V čem spočívá výhoda této funkce, je to hlavně v zkrácené době přípravy pokrmů a to třeba pro někokoho může být docela podstatné, ono není tak úplně od věci za 7 minut upéct koláč.

A proč tomu tak je? I když není nutné troubu předehřívat,  dosáhne trouba pomocí funkce crisp za 2 minuty 210°C a tato teplota zůstane stálá po celou dobu pečení jídla, aby se jídlo mohlo rychle a dokonale opéct zespoda.

Další příklady jsou:
hranolky za 11 minut, kuře (1,2 kg) za 28 minut, cuketový koláč 13 minut, pizza 11 minut
Brambory, co mám na fotce s kuřecím stehýnkem a houbovou omáčkou jsem připravila ze syrových brambor za 9 minut.
Ještě pár receptů z youtube, jinak docela oříšek něco na netu najít. Musím si vypůjčit mamky kuchařku, kterou před asi 15 lety dostla k mikrovlnce zdarma, škoda že v tomto duchu už Whirlpool nepokračuje, ten už se ani neobtěžuje s nějakým obsáhlejším návodem, člověk musí sám hledat na netu, aby se v těch všech funkcích vyznal.
Kotlety Palermo
Broskvový koláč
sladké pečivo
Čokoládový dort
Bageta plněná hovězím masem a ricottou
Zeleninová tortila
Fantastické chuťovky




Ovesné vafle s makadamovou pomazánkou a švestkami




Na tyto vafle jsem si došla k My pancake story a od té doby, co jsem na ně narazila, se staly mými oblíbenými a tu a tam u mě ráno přistanou na talíři, jen ty myšáci mě nějak zlobí, neustále se mi přichytávají a nemá to ten správný tvar a je to celý potrhaný, nicméně na chuti to vaflím neubere.

Postup: Do nádoby nasypeme vločky (1 hrnek), prášek do pečiva /1/2), sůl a přilijte mléko (1/2 hrnku). Pokud nemáme vločky jemné, tak je dojemna rozmixujeme.  Přidáme vejce (1), sirup (1 lžíce třeba agávového) a olej (1 lžíce), vše vyšleháme do tekutého těsta. Vzhledem připomíná těsto na palačinky. A šup s tím do vaflovače. Vaflovač můžeme lehce vymazat kokosovým olejem.

Cuketová buchta s karobem



Postup: Cuketu (340g) nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli stát a vymačkáme přebytečnou vodu. Vejce (3) rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky vyšleháme s cukrem (300g třtinového) a citronovou kůrou a vmícháme k nim olej (2.3dl). Přisypeme mouku(540 g)  s kypřícím práškem (3/4 balíčku) a vmícháme cuketu. Na závěr do těsta vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy nebo na plech nalijeme světlé těsto a pak tmavé těsto (1/3 obarvíme karobem). Lijeme nastřídačku světlé a tmavé těsto.
Cuketovou buchtu zapečeme 12 minut při 180 °C. Pak zmírníme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 30 - 40 minut. Hotovou buchtu pocukrujeme nebo pocákáme hořkou čokoládou.

Pomazánka z červené řepy


Postup: Smícháme 250 g nastrouhané pečené červené řepy, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolíme, opepříme.

Makadamová pomazánka




Tak tuhle pochoutku jsem si koupila ve zdravé výživě a věřte mi, že už pokukuji po větším balení, protože to je prostě lahoda, já nejsem moc na čokoládu, možná když by se to sečetlo,tak sním tak 1 čokoládu ročně, ale tomuhle se odolat nedá. Mají i jiné příchuťě, které jsem nezkoušela, má volba padla na tuhle pomazánku, právě kvůli makadamovým oříškům, které jsem jako takové nikdy nejedla.
 

Luxusní pomazánka s 26 % makadamových oříšků a pravou Bourbon vanilkou. Má zvláštní kakaovo oříškovou sladko-slanou chuť.Makadamové ořechy (také queenslandské či puma ořechy) jsou velmi chutné a hodnotné a patří k nejdražším ořechům na trhu vůbec.

Jedná se o plody stromových druhů Macadamia integrifolia či Macadamia tetraphylla. Jsou to stálozelené stromy původem z Austrálie. Ořechy jsou uloženy v osemení, které je nesmírně tvrdé, jde o jedno z nejtvrdších osemení na světě. Docílit toho, abychom získali v ideálním případě nepoškozený ořech je v domácnosti s louskáčky na ořechy nemožné.
Olej z makadamových ořechů je vysoce kvalitní a kromě potravinářství se používá i v kosmetice.
Složení pomazánky: makadamové ořechy 26 %, neztužený palmový tuk, sušené odtučněné mléko, slunečnicový olej, přírodní třtinový cukr, odtučněný kakaový prášek, mořská sůl.
Použití: vynikající na pečivo, do desertů a ke slepování cukroví a piškotů. Nejlepší je však jen tak po lžičkách k mlsání :)
Země původu: Německo, firma Rapunzel
 
A toto jsem vyšťourala o makadamových ořeších: Makadamové ořechy ve skutečnosti ale pravými ořechy nejsou, i když je za ně mnoho lidí považuje. Jedná se o peckovice, které jsou podobné kaštanům. Díky vysokému obsahu tuku se používají i k výrobě oleje. Makadamové ořechy se v syrovém stavu nekonzumují, jen tepelně upravené.
 
Mé hodnocení: 10 z 10 možných

Pangas s křupavou bagetkou



Postup: Připravíme si marinádu na pangese z limetkove šťávy, bazalky, soli a pepře. Smícháme jogurt, majonézu, citronovou kůru, sůl a pepř a dáme vychladit do lednice.
Pangase opečeme v troubě na grilu, ke konci přidáme bagetku a upečeme do křupava. Podáváme se salátem ( rukola, polníček,...) smíchaným s jogurtovou zálivkou.

čtvrtek 17. října 2013

Červené vepřové s pečenou řepou




Postup: Nejprve si připravíme řepu (recept od švagrové Lucky) Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na silnější plátky ( 0,5 cm ). Do zapékací misky dáme řepu, 5 stroužků česneku se slupkou, pokapeme balsamiko a kvalitním olivovým olejem, přidáme 2-3 snítky čerstvého tymiánu, osolíme, opepříme a dáme péct na 30-40 minut na 180 stupňů. Libové vepřové maso jsem přidala péct k řepě, takže se takhle obarvilo šťávou z řepy. Podáváme třeba s bramborem pečeným ve slupce (jak jinak než v mikrovlnce v mém případě) 



Ananasové řezy s tvarohem




 
Na tuto buchtu jsem si vzpomněla asi po 5 letech, zapátrala jsem tedy na netu a našla ji ve velmi zajímavé variantě, tak jsem se dala hned do pečení. No ale....docela jsem pak litovala, že jsem nezůstala u receptu původního, buchta totiž chtnala jako chleba s ananasem a s tvarohem, přesto jsem jí hned nevyhodila, nakrájela jsem ji a dala do ledničky a docela se to pak dalo, příště ale udělám z půl napůl polohrubé a celozrnné pšeničné, věřím,že to bude o poznání lepší.
 
Postup: Ořechy(80 g ořechů) rozdrtíme válečkem na těsto, ananas trochu rozkrájíme, vše (300 g hladké celozrnné špaldové mouky (nebo 80 % celozrnné, 20 % obyčejné), , 10 g (1 lžíce) cukru, 2 vejce, 2 lžičky sody, ananas se šťávou) včetně šťávy z ananasu smícháme, dáme na plech a upečeme. Na vychladlou buchtu dáme tvarohový krém 2 měkké tvarohy v kostce, 12% smetana 200 ml, 4 rovné lžíce cukru (40 g)), který ušleháme v mixéru do hladka.Z tohoto množství nakrájíme 24 kousků.Je to výborná snídaně, při redukci se můžou sníst až 3 kousky. Díky vláknině,tvarohu a ořechům má buchta nižší glykemický index.
Nutriční hodnota 1 kousku : E 560 kJ, S 18 g, B 6,8 g, T 3,8 g
 
Postup původní recept: Smícháme všechny sypké suroviny (1  hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 pytlíku prášku do pečiva, 1 hrnek vlašských ořechů, špetka soli)‚ přidáme vejce a ananasový kompot včetně nálevu (pokud jsou kousky ananasu větší‚ pokrájíme je).
Vše promícháme a těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který vyložíme pečicím papírem. Pečeme 20–30 minut při 170 °C.
Máslo ušleháme s cukry do pěny a postupně zašleháváme tvaroh.
Korpus po zchladnutí namažeme krémem‚ uhladíme a posypeme grankem nebo ozdobíme podle vlastní fantazie.

Kuřecí kousky s nákypem z rýže



Postup: Kuřecí si nakrájíme na kousky a okořeníme dle chuti, osmažíme na malém množství oleje nebo v mikrovlnce funkcí Crisp (pořád to sem cpu, ale je to pro mě mnohem rychlejší, s méně oleje a tak celkově jednodušší, tu funkci mám prostě u své mikrovnky ráda)
Rýži připravíme takto: V nádobě rozehřejeme máslo a osmahneme na něm jemně nasekanou cibulku. Přidáme očištěnou, omytou a na jemno nakrájenou zeleninu (2 karotky, hrst zelených fazolek, 2 stroužky česneku)a pod pokličkou podusíme. Do směsi vmícháme propláchnutou rýži ARAX , dolijeme zeleninovým vývarem a přiklopené vaříme 20 minut. Poté hrnec odstavíme a vmícháme, petžel,  vejce a strouhaný sýr. Ochutíme solí, pepřem a směs navrstvíme do předem vymazané zapékací formy.
Obložíme plátky mozzarelly a pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě na 200 stupnů.

Rýže natural




Možná jste taky jako já donedávna rozlišovali jen rýži  na slepenou a tu, co na talíři nedrží pohromadě. (mimochodem, já radši slepenou) Ale rýží je samozřejmě mnoho druhů.

Druhy rýže podle technologické úpravy:

Neloupaná rýže – na trhu málo obvyklá, zrna jsou jen vymlácená – bez odstraňování slupky. Je nejbohatší na vlákninu a mikroživiny, ale vaří se déle.
Přírodní rýže („natural“, „hnědá“) – má odstraněnou (jen částečně obroušenou) slupku a neporušený klíček, obsahuje proto vysoké množství vitaminů B1, B2, B6, E, hořčíku, fosforu a vápníku. Kvůli vyššímu obsahu tuku snadněji žlukne. Má oříškovou chuť, vaří se déle (cca 30 minut), potřebuje více tekutiny a i po uvaření je pevnější na skus.
Leštěná (bílá) rýže – loupáním a poté broušením (leštěním) je zbavena nejen vnější slupky, ale i klíčku a povrchové vrstvy zrna. Je trvanlivější, nežlukne tak snadno, ale ztrácí značný podíl vitamínů a minerálních látek.
Předvařená rýže – z bílé loupané rýže působením zvýšené teploty bez přidání vody. Vaření trvá cca jen 10 minut, ale má nízký obsah živin.
Rýže parboiled – upravená zvláštním postupem, při vaření se nelepí, vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vyluhují. Doba vaření je kratší než u rýže natural.
 
Podle druhu:
 
Zatímco dříve tu byla k mání rýže víceméně jen jedna, jen různě balená, teď si vybíráme z několika druhů – dlužno říci, že většinou jde o rýži bílou, která je populárnější i proto, že je mnohem dříve uvařená.
Rýže jasmínová (voňavá, po vaření se lepí a hodí se proto k přípravě nákypů)
Rýže basmati (chutná po oříšcích a po uvaření se lepí, proto se hodí k použití pro asijskou kuchyni).
Arborio kulatozrnná rýže  vhodná na přípravu rizota, po uvaření nabývá až krémové konzistence
na rizoto se dále hodí také rýže carnaroli.
Planá rýže,  což jsou však semena severoamerické vodní trávy. Používá se často jako ozvláštnění do rýže basmati. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se například do salátů ve směsi s basmati.
Vzácněji se dá koupit také načervenalá bhútánská rýže.
 
mé hodnocení: 8 z 10 možných, bodíky strhávám je za delší přípravu a prostě je trošku víc pevnější než rýže klasická, ale celkově mi chutná, jako vše je to o přípravě.

Volské oko


Na jednom zahraničním blogu mě zaujala trošku netradiční příprava volského oka, mě se tedy nepodařilo zachovat ten krásný tvar papriky, vajíčko se mi rozjelo, ale to jen proto, že jsem si pod vajíčko dala, já mlsoun,  ještě šunku.
 
A co říká o volském oku wikipedie?
Volské oko (neboli sázené vejce) je pokrm, který se připravuje na  pánvi. Na rozpálenou pánev opatrně rozklepneme vejce tak, aby se nerozlil  žloutek. Usmažené volské oko poznáme tak, že žloutek je stále tekutý, ale bílek ztuhnul. Okořeníme dle chuti a popřípadě podáváme s oblohou. Volské oko pečeme vždy pod pokličkou. Tak dosáhneme toho, že žloutek zůstane tekutý a bílek nebude syrový. Můžeme servírovat například na chléb s plnotučnou hořčicí nebo s obyčejnými vařenymi brambory a cibulkou.

úterý 15. října 2013

Hruškovec přelahodný




Hruškovec přelahodný neboli avokádo. Nebudu tvrdit, že jsem ho ještě nikdy neochutnala, ale ještě nikdy jsem neochutnala tuto odrůdu Hass. Přiznám se bez mučení, že jsem ho dlouho považovala za již přezrálé až shnilé avokádo :)
Charakteristika:
Avokádo 'Ready to Eat' neboli zralé avokádo k okamžité spotřebě je asi nejlahodnější variantou avokáda vůbec. Díky své krémovité dužině je právě zralé avokádo nejvhodnější jak do salátu, tak na nejrůznější pomazánky, dipy nebo jiné laskominy. Výtečné je také jen nakrájené na tenké plátky jako alternativa másla na čerstvé pečivo.
Díky řízenému dozrávání jsou tyto plody k dostání, na rozdíl od jiných avokád, již v konzumní zralosti. Plody odrůdy 'Hass', která je nejvhodnější k dozrávání, se vyznačují vysokým obsahem oleje, vitamínu K, draslíku, ale i jiných vitamínů a minerálů. Toto avokádo poznáte podle vejčitého tvaru a bublinaté slupky velmi tmavě hnědé až černé barvy.
Zajímavosti:
Avokádo je bohaté na proteiny, vitaminy A, B, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30 % tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Díky vysokému obsahu proteinů a olejů bylo toto ovoce používáno jako náhrada másla na dlouhých námořních cestách a říkalo se mu „máslový plod“.
Podlé nové studie z amerického Ohia může pravidelné pojídání avokáda chránit dutinu ústní před rakovinou. A výtažek z odrůdy Hass dokonce v laboratorních podmínkách dokázal zastavit růst prekancerózních buněk a také je zabíjel.  Tak doufeme,že tomu tak skutečně je a ne že se za pár let dočteme další studie, které budou tvrdit opak.
Mé hodnocení: 10 z 10 možných
Avokádo prostě milujůůůůů a když ho miluju,tak není co řešit.

Vyplišťák

Tenhle recept jsem našla v sešitě receptů své maminky, je to už několik let zpátky, co nám to poprvé upekla a já si Vyplišťák zamilovala. Od maminky je vždycky nejlepší, ale stejně si ho dělám i sama a celý celičký ho taky sama sním, protože mému muži nechutná. A mě to vůbec nevadí.
Postup: 4 velké brambory oškrábeme, nastrouháme najemno, spaříme horkým mlékem a vyždímáme, přidáme hrst hladké mouky, špetku soli, vajíčko. Tuto směs dáme na plech. (Nejlépe plech nejdřív vymáznout olejem a nahřát v troubě), poklademe rozčtvrcenými švestkami a hojně pocukrujeme. Pečeme doztlatova. Někdy peču i mikrovlnce funkcí crisp. Dá se jíst telý i studený.
Jednou jsem zahlédla v televizi nějaký pořad, kde byla paní Ľuba Skořepová a pekla něco hodně podobného, ale nazvané to měla jinak. Na netu jsem našla celkem 4 odkazy a z toho je ještě jeden s mojí fotografií, kterou jsem kdysi někam vkládala. Většinou je u receptu napsáno, že těsto je jak na klasické bramboráky, moje maminka to má zapsáno, jak píšu já.


pondělí 14. října 2013

3. TRIMESTR

Tak, je to neuvěřitelné, ale už je to 9 měsíců, co se tak nějak snažím se sebou něco dělat. A co je nového? Moje malá holčička už chodí, včera měla svojí první horečku, ale dneska se zdá být už lepší. A ta velká? Z ní se stala  v září hrdá školačka.  A co nového u mě? Dospěla jsem k závěru, že už bych mohla být spokojená, tudíž už se nebudu snažit dál hubnout, ale budu se snažit, abych si váhu udržela. Nevím, jestli jsem psala, jsem jedním z těch vážících maniaků a i kdybych v oblečení lítala, pořád a pořád si budu na tu váhu stoupat :)) Když jsem nakousla ty věci, je to teda děs, hlavně co se týká kalhot, naštěstí budu mít brzo narozeniny, tak si udělám radost a snad si nějaké pěkné rifle pořídím.
A co cvičím? Odcvičila jsem Shauna T- Focus 25. Cvičilo se mi to moc dobře, přesně tohle je cvičení pro mě, přiznám se, že jsem ty pátky trochu šidila, dávala jsem jen 1 cvičení, to které mi přišlo lepší. Obecně jsem poslední dobou hodně "prasila", dopolední kávičky u sousedek s dobrou buchtičkou, to je teda něco pro mě. Sama taky dost vypékám, snad mi brzo tohle sladký období přejde. Doufám.
Nyní už jsem se pustila do fáze beta, ani mi to nepřijde o moc náročnější než alfa fáze. Mezitím jsem taky zkusila něco od Zuzky Light a stáhla jsem si nějakou aplikaci na břišní svalstvo do mobilu, což vůbec není špatný a určitě bych to chtěla zkusit dát celé.
Protože už si myslím, že dál hubnout nebudu, shrnu teď mé dosavadní výsledky za uplynulých 9 měsíců.




         0.měsíc     2.měsíc     3.měsíc     4.měsíc     5.měsíc     6.měsíc     7.měsíc     8.měsíc     9.měsíc


váha   63,5         61,4         59,8             57,6         57              54,8          54,3          52,5           52,7

pas      86           82             79                76          75,5             74            73              72              71

boky   103         99             96                96          94                93           91,5           91              91

stehno 60          58             58                56          54,5             53            52,5           51              51

zadek           101                98                96          95                93            92              92              91


Během minulého měsíce jsem se dostala váhově i na 52 kg, ale držím se většinou kolem těch 53.
Nadále budu přidávat recepty, ještě jsem s tím moc nehla, ráda bych splnila i výzvu od Niki.
Jsem ráda, byť za jednoho jediného člověka, kterého mohly tyhle stránky inspirovat (vím, že jsou jich na webu desítky a některé úplně perfektní, kde se dočtete od A-Z)
A co nakonec? Pohybu a zdravému životnímu stylu ZDAR! NAZDAR.



 

pátek 11. října 2013

Makový strůdl se švestkami

Pamatujete si někdo na Teribear? Byl (je) to projekt Terezy Maxové, kdy se dali koupit docela pěkné věcičky (tuším v Intersparu) a výtežek z nich putoval na Nadaci Terezy Maxové, projekt je stále živý, ale nabídka věcí je již velmi omezená v podstatě jen na kalendáře. Mě doma zůstal tenhle hrníček, sice trochu ošoupaný, ale stále oblíbený.


Tentokrát je závin z listového těsta a kdo má odvahu, čas a chuť, může zkusit listové těsto udělat doma. Neděste se, opravdu tam padne kostka másla, ale oprvdu sníte ten strůdl celý?

Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.
Postup listové těsto:
Těsto 1: Do prosáté mouky (250g hladké) rozdrobíme máslo (250g) a řádně prohněteme.
Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku (250 g hladké) přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto.
Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme. Pak již listové těsto můžeme použít k pečení. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo.
Těsto posypeme nasucho opraženou strouhankou s cukrem, potřeme mákem a posypeme pokrájenými švestkami a nasekanými vlašskými ořechy. Zavineme a pečeme.

Arašídové kuličky




K tomuto receptu jsem se dostala při brouzdání anglickými stránkami, recept jsem si trochu upravila, šidila jsem na cukru a másle a nevím přesně co znamená rice criespies cereal,tak jsem použila burizony. Asi se dají sehnat o firmy Kellogs, u nás bohužel ne.
Postup na 50 kuliček: Rozmixujeme arašídové máslo(2 šálky)  a máslo (1/2 šálku) do hladka až je krémové. Přidáme práškový cukr (1 libra) a znovu promícháme. Vmíchejte Rice Krispies  (burizony rozmixované-3 šálky) a chladíme po dobu 2 hodin. Těsto uhňahňáme do koule a dáme na plech nebo mísy chladit do lednice. Rozpusíme čokoládu ve vodní lázni a ponoříme koule arašídového másla do čokolády buď zcela nebo částečně.
1 libra=0,453kg


Celozrnné lívanečky s fíky a banány





 

Postup: Mouku ( 250 g celozrnné) prosejeme se solí a droždím (1 balíček). Přidejte cukr (40g třtinového), rozehřáté máslo (60g) a po jednom vpracujte vejce (2) a po částech mléko (300ml), abyste získali hladké těsto. Nechte je v chladu odpočívat 1 hodinu. Smažte malé lívanečky (případně je uchovejte zabalené v alobalu v mírně předehřáté troubě). Podávejte s čerstvými fíky, banánem nebo libovolným ovocem zakápnuté sirupem.