Štítky

Štítky

čtvrtek 19. září 2013

Bramborový salát s vejcem a fazolemi

Postup: Uvaříme brambory (400g) i se slupkou a vejce (4) natvrdo. Červené fazole (200g konzervovaných) slijeme a oplachneme vodou,smícháme s rukolou, šťávou z citronu a řepkovým olejem. Přidáme brambory a vejce pokrájené. Dochutíme solí a pepřem.

Mexické fazole podle Nikki


Postup: zde
Již jsem párkrát psala,že raději fazole zelené, ale v tomhle receptu mi chutnaly moc, místo pita chleba jsem použila tortillu

Jednohubky do jedné hubky

Postup: Kuskus necháme nabobtnat podle návodu. Krůtí maso nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a zrudka orestujeme na olivovém oleji. Cherry rajčátka rozpůlíme, jarní cibulku nakrájíme najemno a vmícháme do kuskusu. Pak zdobíme jako jednohubky, můžeme zdobit bazalkou (pokud máme), místo kuskusu lze použít bulgur.

úterý 17. září 2013

Lomogram :D

 I já jsem se rozhodla vyměnit svůj starý model za nový a vykročila jsem trochu proti proudu a šla do Nokie, mezi prvními aplikacemi, které jsem stáhla je lomogram na "šílené" úpravy už tak dost příšerných fotek:) . Ale někdy se prostě hodí, ne vždy je po ruce zrcadlo.
 Nanuky Míša- musím zakoupit formičky a vyzkoušet tenhle jednoduchý a výborný recept na domácí nanuky.
Polníček- tak jsem se k němu konečně dostala, sestra ho přivezla z Prahy a já ho konečně mohla ochutnat v salátu, který jsem si rychle připravila z kuřecího masa, broskví, sůl,pepř, olivový olej a samozřejmě polníček.
Čokoládový dort mojí maminky-klasika, která se u nás dělá na každou oslavu, všem chutná,tak proč to měnit. Ani já neodolávám. Recept, tak ten třeba taky někdy vymámím.


Grilovaný lilek (v troubě)

Můj skoro švagr Zdeněk jezdí často a rád do Řecka, odkud přivezl báječný recept na grilovaný lilek. Lilek griluje na grilu a je to opravdová lahůdka. Ráda bych sem vložila recept přímo od něj( a doufám, že vložím), protože ten můj je jen chabá improvozace v domácích podmínkách.
Postup: Lilek rozpůlím a prokrájím v něm mřížky, vložím do alobalu a dám do trouby pod gril, mezitím si připravím balkánský sýr na kostičky nebo jen nadrolit, česnek a olivový olej. Když je lilek hotový, tuto směs na něj navrstvím a dlabu pěkně lžičkou, lepší je lilek hned vydlabat (stojí vás to pak méně úsilí) Jinak byl mi doporučen tento řecký olivový olej Minerva a už se na něj dlouho chystám, jenže u nás v Albertu jeho místo v regále stále zeje prázdnotou.

Španělská omeleta/tortilla


Postup(pro 4 osoby): Troubu předehřejeme na 200st. Olej rozpálíme na pánvi (měla by jít dát do trouby) Přidáme brambory (2velké na kolečka pokrájené), cibuli (1 tence pokrájená) a česnek (5 stroužků) a dobře promícháme.Pak přitlačíme ke dnu, přiklopíme a na středním plameni dusíme 10 minut. Odklopíme, promícháme, osolíme, opepříme. Vejce (5) našleháme s petrželkou, podušeným špenátem, osolíme, opepříme vlijeme do pánve a v troubě zapékáme 5-7 minut.

A LA BOLOŇSKÉ

 Postup: Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a asi dvě minuty smažíme, aby zprůsvitněla. Poté přihodíme celer i mrkev a za častého promíchávání opékáme ještě dvě minuty.
Přidáme maso (mleté hovězí, může být i 2:1 vepřové) . Stále mícháme a rozmělňujme vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran. Zalijeme vínem, promícháme a necháme víno odpařit. Přidáme rozmělněná rajčata (konzerva), dobře promícháme, osolíme a opepříme a necháme na mírném plameni lehce probublávat až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamícháme. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody. Podle potřeby osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Posypané parmezánem.

Treska na kedlubnách

brzy

Penne s hlívou ústřičnou

V poslední době jsem oblíbila hlívu, kupuji jí raději než žampiony.

Postup: Uvaříme si těstoviny podle návodu, na oleji si mezitím osmahneme cibulku, přidáme nakrájenou hlívu, spaříme si čerstvý špenát (v poslední době mě ale nějak štve, že ač myju jak myju, vždy mi křoupe hlína nikoliv hlíva mezi zubama, tak se asi vrátím k mraženému v kostkách) Na talíři vše promícháme a posypeme parmezánem.

Polenta pizza


Postup: Polentu připravíme podle návodu, pak jí pěkně urovnáme na plech, misky,..., a pizzu dotvoříme podle chuti. Já jsem slabě potřela domácím kečupem, pokladla dobrým šunkovým salámem a připravila si omáčku z kysané smetany (kdo se nebojí tak i smetany:)), spařeného špenátu, česneku a nivy, vše se může osolit a opepřit dle chuti a slanosti nivy, tím jsem ještě celou pizzu potřela a dala zapéct do trouby. Takto připravuji i klasickou nebo celozrnnou pizzu.

sobota 14. září 2013

Ryba kam se podíváš aneb Vodňanské rybářské dny

Na tomto příspěvku je názorně vidět s jakým odstupem stíhám (nestíhám) dávat na blog nové recepty a příspěvky. 
Rybářské dny se konaly od 12-18.5.2013. Jako vždy zde byla spousta stánků, zajímavostí, vystoupení a hřebem (tedy alespoň pro mě) koncert skupiny MIG 21. Jelikož jsme s sebou měli i naší mladší dceru, neprobojovala jsem se blíž k pódiu, ale radši stála opodál. 
No a taky jsem konečně poprvé (ne poprvé v životě, ale poprvé na trzích) zakoupila a ochutnala nějakou tu rybku. Uzeného kapra a sivena (alespoň doufám,že to byl siven, byl výborný a dala jsem si ho do salátu viz  recept.






Postup: Rukola, salát, rajčata,siven, vše pěkně promíchat, zamíchat, ochutit dle potřeby solí, olivovým olejem, sýrem. Fantazii se meze nekladou.

pátek 13. září 2013

Vegetariánský tatarák


Postup: Mix kořenové zeleniny jemně nastrouháme (300g mrkev, celer, petržel) a tvrdý sýr nastrouháme (150g), přidáme prolisovaný česnek (2 stroužky), drobně nakrájemnou cibuli (1), mleté ořechy (50g vlašských), sladkou papriku (1 lžička), 2 špetky pepře, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce oleje, a 3 lžíce kečupu (nejlépe domácího), promícháme a osolíme podle potřeby, podáváme na tradičních topinkách nebo celozrnných toastech.

Aqua fresca de Pepino



Trošku s křížkem po funuse, ale příští léto určitě vyzkoušejte :)
Postup: 3 salátové okurky zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka , do mixeru postupně přidáváme vodu (1/2 hrnku) a okurky a mixujeme. Jde bez problémů i tyčovým mixerem. Okurkovou šťávu přecedíme do velkého džbánu a dolejeme zbytkem vody (do 3 litrů), přidáme šťávu ze 7 limetek, třtinový cukr (1/4 hrnku) Zdobíme lístky meduňky (možné přidat i do džbánu) a podáváme chlazené.
Starší 18 ti let můžou přidat i trochu vodky, ale chutná výtečně i bez.

Květákové kari s bramborami


Postup: V hrnci rozehřejeme olej, přidáme 1 cibuli a opékáme 8 minut, pak přidáme česnek (1 stroužek), chilli papričku (nebo chilli koření-trochu) a strouhaný zázvor (kousek) a opékáme další 2 minuty, zvýšíme teplotu a přidáme brambory (100g), asi po 3 minutách vmícháme kari pastu nebo kari koření. K bramborám přidáme květák (200g) rozebraný na růžičky a opatrně promícháme. Pak přilejeme kokosové mléko, osolíme a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme 20-25 minut. Zdobíme korandrem (pokud máme:)) a můžeme přidat natvrdo uvařené vejce.