Štítky

Štítky

pátek 5. července 2013

Celozrňák je na světě



Tady jsem smontovala 2 recepty dohromady, chléb bez hnětení od Kuchařky ze Svatojánu (viz recept dříve) a Kitchenette, recept ještě snad vypiluji k dokonalosti, můj první postřeh je, že chléb trochu spadne a peče se déle než klasický chléb bez hnětení. 
Suroviny
1,5 hrnku teplé vody 
1/2 lžíce sušeného droždí
1/2 lžíce cukru
1/2 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžíce octa
1,5 hrnku hladké špaldové mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
0,5 hrnku celozrnné žitné mouky
1/2 lžíce soli
semíka a oříšky dlůe chuti (já dávám tykev, slunečnici, lněné semínko a vlašské ořechy)

Postup:
Ve velké míse smícháme teplou vodu, droždí, cukr, až je droždí aktivní přidáme ocet a olej. Poté začneme postupně přidávat mouku a sůl, nakonec přidáme ořechy a semínka
Přiklopíme pokličkou a necháme kynout přes noc.
Druhý den těsto přendáme na pomoučenou utěrku a 10 x přeložíme a necháme kynout v pomoučené ošatce (já ji nemám,tak používám mísu, v ní pomoušenou utěrku) zakryté čistou utěrkou 2 hodiny.
Předehřejeme si troubu na 230st i se zapékací mísou, po 2 hodinách tam přendáme těsto a pečeme asi 45minut přiklopené a 15 minut bez pokličky pro pěknou kůrku.

Nepečený čokoládový dort z kuskusu


Postup: Do hrnce nalijeme 2,5 hrnku vody, přidáme 1 hrnek kuskusu, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1/3 hrnku kakaa (já použila karob a o něco méně) a za stálého míchání vaříme 7 minut dokud směs nezhoustne, pak ji nalejeme do vymaštěné dortové formy. V jiném hrnci rozmícháme přísady na náplň: 2 hrnky sojového mléka (nebo rýžového), 0,5 hrnku cukru (dávám méně), 5 lžic škrobové moučky a 3 lžíce kakaa (použila jsem karob), vaříme na mírném plameni dokud směs nezhoustně, pak ji nalejeme na 1 vrstvu a uhladíme a dáme vychladnout. Dort zdobíme libovolným ovocem.

Banana Nut Cake

Postup: Opět inspirace tentokrát u Zuzky Light, český překlad najdete na zde. Já jsem pro jistotu vyšlehala bílky zvlášť a pak zamíchala do těsta.

Pohankovo-karobová bábovka

Postup: 2 vejce, 140 ml oleje, 325 ml mléka, 250g pohankové mouky, 240g přírodního cukru, 125 g polohurbé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru dáme do mísy a řádně promícháme, těsto rozdělíme na 2 části (menší a větší), menší část obarvíme karobem (1 lžíce). Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dávám po lžících střídavě světlé a tmavé. V předehřáté troubě na 170 stupňů (horkovzduch) pečeme bábovku 30-40 minut.

Fitness zmrzlinový pohár

Postup : Do poháru vrstvíme zmrzlinu, bílý jogurt a opražené ovesné vločky, zakápneme javorovým či jiným sirupem.

Zmrzlina z bobulovin

Postup: Smícháme tvaroh (250g) s jogurtem (1 bílý) a medem (1 lžíce), dochutíme citronovou šťávou a rozmixujeme s mixem z bobulovin.

Velmi jahodový koláč


Dostaly se ke mě Jahody z Bavorova a tak jsem hledala, co bych s tím množstvím udělala, samozřejmě nějaký dobrý koláč mě napadl hned jako první. 
Postup: Jahody nakrájíme na plátky (500g), jogurt (200g) smícháme s rozšlehanými vejci (2), olejem (1lžíce), moukou (1 a 1/2 kelímku od jogurtu polohrubé mouky), práškem do pečiva a citronovou kůrou a vypracujeme těsto. Na drbenku smícháme 80g másla, 80g cukru a 160 g hrubé mouky. Do vymazaného a vysypaného pekáče vložíme těsto, hojně poklademe plátky jahod a zasypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180st 35 minut

Fazolové brownies


Postup: Pro tenhle recept jsem si zašla k Fit Food Manic, recept mě natolik zaujal, že jsem se ho rozhodla vyzkoušet a byla jsem mile překvapena, já určitě nepekla naposledy.