Štítky

Štítky

čtvrtek 27. června 2013

Můj první....



 Postup najdete na těchto skvělých stránkách ještě skvělejší Kuchařky ze Svatojánu a musím konstatovat, že ten chleba je prostě dokonalý, nikdy bych nevěřila, že se dá v troubě udělat opravdový chleba. Já se samozřejmě vrhnu ještě na celozrnný.

pátek 21. června 2013

5. měsíc

 Tak už je to 5.měsíců, letí to letí....
Cvičení

Střídám obden cardio a workouty 
 15.4-21.4 Cardio3 (BR)-Six seek six pack 1
                                                              
 22.4-28.4 Cardio3 (BR) - Banish fat boost metabolism1
                                                              
  29.4-5.5 Cardio3 (BR)-Six week six pack2
                                                                
  6.5-12.5 Cardio3 (BR) - Banish fat boost metabolism 2
 13.5-19.5. Bob Harper -Ultimate Cardio (30minut)ukázka -          J.M.-    Killer Abs 2
 20.5-26.5 - Bob Harper- Ultimate Cardio (30minut)
 27.5.-2.6. - Bob Harper-Ultimate Cardio (30 minut)
3.6-6.6. J.M. - Killer Abs 3

Výchozí čísla:
váha: 63,5 kg
pas: 86 cm
boky: 103 cm
stehno: 60cm
Nevím, zda se měřím správně, páč si připadám jak medvěd a vše mi splývá:)
Po 5. měsících:
váha: 57 kg
pas: 75,5cm
boky: 94cm
stehno: 54,5cm
zadek: 95cm




Salát ze zeleniny na grilu

Příprava: Cuketu (50g), lilek (50g) nakrájíme i se slupkou na větší kousky, papriku (50g) zbavíme jadřince, rajčata (100g) a kořen fenyklu (50g) rozpůlíme. jarní cibulku nakrájíme na menší kousky. Zakapeme olejem a šťávou z citronu, osolíme, opepříme a promícháme. Grilujeme 10 až 15 minut. Na konci přidáme sýr feta a sekaný koriandr. Podáváme s celozrnným pečivem.
1340kJ/320kcal, bílkoviny 11g, tuky 10g, sacharidy 23g

Fenykl


Fenykl je současně zeleninou a kořením. Sladce chutnající stonky, které připomínají celer, mají příjemnou příchuť anýzu. Je možné je nakrájet do polévky či do salátu anebo užívat na ochucení dušených pokrmů nebo smažené zeleniny. Vějířovité listy lze použít na ochucení zeleninových jídel.

Mnohonásobné použití
Plody, nebo semena, jsou žlutohnědé se zelenkavým nádechem a dosahují velikosti až jednoho centimetru. Semena jsou oválného tvaru, mírně zakřivená a se hřebeny. Rýhovaná semena můžeme použít jak k ochucení jídel, tak pro léčebné účely. Semena lze použít do chleba, do jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Španělé fenykl hojně používají při pečení i vaření.

Ze semen fenyklu lze rovněž připravovat čaj. Je potřeba nechat dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhovat deset až patnáct minut v šálku horké vody. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu. Fenyklová semena jsou celkem bohatá na draslík a vápník.

Vlastnosti podporující zdraví
Fenykl patří společně s anýzem, kmínem, celerem, kerblíkem, koriandrem, koprem a petrželí k rodu Apiceae. Tento populární rod kulinárních bylin je znám zvláštními vůněmi, které propůjčuje řadě jídel. Tyto bylinky jsou jedinečné svým obsahem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů. Tyto fytolátky chrání konzumenta před rakovinou. 


Mé hodnocení: 1 z 10 možných (fenykl mě bohužel moc neoslovil, salát byl výborný, ale fenykl zůstal.

čtvrtek 20. června 2013

Jahodové smoothie

Postup: Rozmixujeme 100g jahod a 200 ml kefírového mléka nízkotučného.

Javorové cookies


Příprava: Máslo (100g) necháme změknout při pokojové teplotě a šlehačem vyšleháme s javorovým sirupem (130g). Poté zašleháme vejce. Do této směsi přidáváme mouku (celozrnou špaldovou 150g) smíchanou s práškem do pečiva (1,2 balíčku), citronouvou kůrou. Na plech dáme papír na pečení a mokrou lžící tvoříme 12 kopečků. Pečeme v troubě na 170 st. asi 20 minut. Po vychladnutí můžeme zdobit čokoládvou polevou, kterou připravíme z karobové čokoládya lžíce kokosového tuku. V původním receptu je místo javorového sirupu datlový sirup.

Cizrnovo-tuňákový salát


Postup pro 4 osoby: Jogurt nebo zakysanou smetanu (120ml) smícháme s citronovou šťávou (4 lžíceú, solí a pepřem podle chuti. Poté vmícháme cizrnu (1 plechovka), tuňíka (2 plechovky ve vlastní šťávě), rukolu (hrst) a jarní cibulku (2) Podáváme s  zlehka opečeným pita chlebem.

Hummus z červené řepy


Postup pro 2 osoby: Omytou a neoloupanou červenou řepu (250g) dáme do velkého hrnce a vaříme 30-40 minut do měkka. Uvařenou řepu osušíme a necháme zchladnout. Pak ji oloupeme a rozmixujeme s okapanou cizrnou (400g plechovka), šťávou z citronu (1) a mletým kmínem /1/2 lžičky). Podle chuti osolíme a opepříme. Servírujeme s jogurtem, celozrnným pečivem nebo ciabattou a strojky citronu, posypané celým kmínem nasucho opečeným a mátou.

Plněná kuřecí prsa

Postup pro 4 osdoby: Papriky (4 červené) vyskádáme na plech a zastříkneme olejem a pečeme asi 20-25 minut při 200st.. Zchladlé je oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s půlenými rajčaty (200g), 2 lžícemi vody, cukrem (2 lžíce třtinového) a kostkou kvalitního bujonu dáme do pánve a vaříme 20 minut. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. 
V každém kuřecím prsu (4ks) uděláme nožem kapsu , dovnitř dáme kousek mozzarelly (1koule celkem), 2 půlená rajčata a bazalku, osolíme, přimáčkneme k sobě, omotáme šunkou a 25 minut pečeme. Servírujeme s omáčkou.

Křupavý celozrnný bramborák



Postup: Syrové brambory (250g) omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát a přebytečnou vodu slejeme a brambory zalejeme horkým mlékem . Přimícháme česnek, sůl, kmín, majkoránku, pepř, 1 vaječný bílek a 2 lžíce celozrnné mouky. Pánev s nepřilnasvým povrchem vytřeme papírovým ubrouskem namočeným v oleji. Na pánec nalijeme bramborák a pečeme až jsou okraje zlatavé, pak bramborák otočíme a opečeme ho i z druhé strany. Já jsem bramborák pekla v mikrovlnce Whirpool pomocí funkce crisp. Na bramborák jsem si dala kyselé zelí a kousky kuřecího masa.

Mrkvová pomazánka

Postup: V misce smícháme 250gbílého jogurtu s 1 lučínou a pár kapkami olivového oleje, pořádně vše promícháme, vmícháme 2 nastrouhané mrkve a 1/2 nastrouhaného kyselejšího jablka, zakápneme pár kapkami citronu, dochutíme solí.

Kokosová buchta

Postup: Mouku (500g polohrubé) smícháme s kakaem (4 lžíce holandského typu), přidáme 2 áčky prášku do pečiva a cukr( 500g krupicového). Nakonec vmícháme mlého (500ml) a vejce (2) a vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme při 215st 20 minut. Mezitím si připravíme rumové máslo. Změklé máslo (250g) utřeme s cukrem (250g) smíchaným s kakaem (4 lžičky holandského typu), pak přidáme rum (4 lžíce). Buchtu po upečení propícháme vidličkou a potřeme máslem, pak posypeme kokosem.

Salát z řepy



Postup: Uvařenou řepu nakrájíme na kostičky, jablko také (poměr 1:1), přisypeme hrst ořechů a spojíme jogurtem. Podle chuti osolíme. 
Salát z 1. fotografie jsem dostala od manželovy tety Maruše a byl jedním slovem vynikající, mě se již tak nepovedl, což přičítám jablku, na kterém velmi záleží, aby měl salát ten správný šmak.

Kuskus nasladko

Postup: Kuskus připravíme podle návodu, hroznové víno a kiwi nakrájíme nadrobno a smícháme s kuskusem, dosladíme agáve sirupem.

Závin z jogurtového těsta


Postup: Na vál prosejeme mouku (300g pšeničné hladké) s práškem do pečiva (1/2 balíčku) a přidáme na plátky nakrájené máslo (140g). Zapraacujeme jogurt (150ml) a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v chladu 1/2 hodiny odpočinout. Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle. Na vyválené těsto dáme strouhanku z celozrnného pečiva opraženou nasucho, poklademe jablky, pocukrujeme třtinovým cukrem a posypeme skořicí a štrudli zavineme. Já si nejprve otáčím okraje dovnitř, pak zavinuji střudli. Potřebe rozkvedlaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180st. asi 45 minut.

Vločkový koláč s ovocem

Postup: V míse smícháme vločky (150g) s moukou (120g pšeničná polohrubá), hnědým cukrem (160g), sodou (1/2 lžičky), špetkou soli a mletou skořicí (1 lříce), přilejeme rozpuštěné máslo (120g), přidáme rozmixovaný banán a dobře promícháme. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho 15 minut odpočinout. 2/3 těsta rozetřeme na plech vyložený papírem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme 20 minut dokud těsto nezačně zlátnout, pak přidáme ovoce a zbytek těsta a pečeme dalších 20 minut.

Losos s bulgurem

Postup: Z citronu (1/2) vymačkáme šťávu a nastrouháme kůru, smícháme s česnekem, nastrouhanou červenou cibulkou a olejem, osoláme, opepříme. Rybu dáme do mělké nádoby, potřeme marinádou a necháme odležet, Bulgur uvaříme dle návodu. Lososa pečeme 10 minut a pak potřeme 1 lžičkou medu a pečeme dalších 5 minut. K bulguru možné přidat restovanou cibulku, podáváme s libovolnou zeleninou.

Treska



 Postup: Tresku dáme do alobalu, potřeme směsí z bylinek (koriandr, petržel), česneku (1stroužek)  a oleje, osolíme, opepříme. Pečeme 20 minut v troubě. Podáváme s bramborem nebo opečeným chlebem a zeleninovým salátem.























čtvrtek 6. června 2013

Minihamburgery


Příprava: 80g hovězího mletého masa smícháme s nadrobno nakrájeným lilkem (50g) a jarní cibulkou . Přidáme kečup (nejlépe domácí-1lžíce), špetku soli, pepře a oregana. Propracujeme v minihamburgery a vložíme na peřící papír do předem vyhráté trouby na 200st.. Celozrnnou bagetu nakrájíme na plátky, poklademe rukolou, minihamburgerem a rajčátkem.

středa 5. června 2013

Mírně pikantní cukety


Tenhle recept mám od své nejlepší kamarádky Petry, kterou považuji za TOP 3 nejlepších kuchařek co znám. (hned v závěsu za mojí mamkou a tchýní) Nikdy jsem u ní nejedla jídlo, co by mi nechutnalo, obvykle se  dostavuje efekt boulí za ušima. 
  Foto Petra Š.


mail od Petry:
PS: Mam pro tebe jeden zdravý recept, kdybys chtěla prubnout:

Mírně pikantní cukety

Cukety na plátky dáme do olivového oleje s citronovou kurou a mletým barevným pepřem - necháme cca 15-20minut, vyndáme a poklademe plátky kvalitní šunky a nato plátky mozzarelly s bazalkou a cherry rajčátek. Vše ještě trochu pokápneme tím zbylým olejem a zprudka 10minut zapečeme + 1 minutka gril.

Cuketa se dá ogrilovat i samotná, jen naložená v tom oleji. Je to dobrý. Jen pozor kolik na těch cuketách máš pepře a citronové kury- i z té to potom trochu pálí, ale ne moc:)

Já jsem si cuketu dala s bramborem a trochou cuketového salátu (tj. brambotový salát,kde místo brambor použijete cuketu, pojíte jogurtem)

Výzva

Včera hned po zveřejnení jsem se rozhodla zúčastnit  společné výzvy
Pěvně věřím,že to do konce roku zvládnu, už teď mi v hlavě šrotuje dost věcí, co bych ráda vyzkoušela.

1. Vyzkoušet 20 nových ZDRAVÝCH potravin či výrobků ve vašem jídelníčku

Seznam mám zaplněný, nekteré potraviny nemám ještě doplněné, takže to je moje další výzva, doplnit seznam a vložit těch dalších milion receptů,co mám v PC:)
Můj seznam: 
1. Fenykl
2. Baby mungo
3. Hruškovec přelahodný
4. šmakoun
5. rýžový olej
6. Psyllium chléb dr. Popova-colorado
7. Čerstvý kozí sýr 
8. carob
9. agar agar
10. miso
11. konopné semínko
12. dýně
13. fíky
14. platerina
15. kaki
16. sojová omáčka shoyu
17. žitný kvásek
18. chia semínka
19. litchi
20. moučkový třtinový cukr
21. Paprička jalapeño



  
2. Uvařit 10 zcela nových zdravých receptů 

Tak tady není problém, zdravých receptů jsem uvařila více než dost, ale i dost nezdravých, ale proč si jednou za čas neudělat radost a pěkně bez výčitek si nezamlsat. Jednou jsem někde četla, že sníst s odporem pohankovou kaši je 100x horší než sníst s chutí hranolky. Docela tomu věřím, nesmí to být ale každý den, že.

Můj seznam:
1. Salát ze zeleniny
2. Polévka z červené řepy
3. Pečené avokádo
4. Špízy s dýní a tofu
5. Čočkový salát s kari a jablky
6. Losos s mandlemi
7. Plněné papriky na grilu
8. Kuřecí s nákypem z rýže
9. Dýňová polévka
10.Aqua fresh de Pepino