Štítky

Štítky

neděle 29. prosince 2013

Sojová omáčka Shoyu



Shoyu je tradiční sojová omáčka, která se vyrábí ze sojových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Pochází z Číny a je jí už 2800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a její varianta shoyu je nyní tradiční součástí japonské kuchyně. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V kuchyni se výborně hodí jako univerzální dochucovací prostředek. Obyčejné sojové omáčky nemají se shoyu nic společného. Obsahují zvýrazňovače chuti, barviva a často i umělá sladidla. Nic takového samozřejmě do tradiční sojové omáčky nepatří.
 
Mé hodnocení: 10 z 10 možných
 
Do této doby jsem používala jen sojovku z běžné obchodní sítě, nyní už budu používat jen shoyu, ráda bych vyzkoušela i Tamari (ta narozdl od Shoyu neobsahuje lepek.

Žádné komentáře:

Okomentovat