Štítky

Štítky

neděle 29. prosince 2013

Litchi - Liči čínské


Liči je plodem stálezeleného majestátního stromu, který může dorůstat 15 – 20 m a dožít se i přes 200 let. Pro snazší sběr ovoce se však udržuje řezem na výšce okolo 6-10 m. List je poněkud kožovitý, mladé listy mají načervenalou barvu, starší jsou tmavě zelená na svrchní a šedozelené na spodní straně.
Ovoce zraje od července k říjnu, dozraje asi 100 dnů poté, co strom kvetl. U přezrálých plodů je dužina hnědá až povidlová. Slupka plodu (epikarp) je tenká, pevná, křehká a má bradavičnatý povrch, ze zralého plodu ji lze lehce sloupat. Obsahuje asi 1,2% bílkovin, 15% sacharidů, 0,3 – 1,2% kyselin a vitamín C (30-40mg/100g).
Čerstvé liči udrží barvu a kvalitu max 5 dnů po otrhání, proto se kompotuje nebo suší. Ovoce se kompotuje oloupané, je nakládáno do sladkého nálevu s obsahem kyseliny vinné a kyseliny citrónové. Pro vývoz a pultový prodej se neoloupané liči suší, napřed se blanšíruje, pak se namáčí do disiřičitanu draselného a kyseliny citronové a nakonec se suší na slunci nebo elektricky. Sušené plody, v Asii velice oblíbené, vydrží asi 1 rok. Také oloupaná liči nakládaná v cukru jsou významným čínským i indickým vývozním artiklem.
Plátky bílé šťavnaté dužiny lze podávat čerstvé jako dezert, podušené na másle a pomerančovém likéru jako náplň do palačinek i jako přílohu k masitým a rybím pokrmům. Nesmí se vařit, dužina zhoubovatí. Výborně se hodí k přípravě koktejlů. Plody oloupané a nakrájené na kousky jsou oblíbenou součásti zmrzlinových a ovocných pohárů.
O liči se traduje, že již ve staré čínské medicině sloužilo k léčení kašle, žaludečních vředů, nádorů a zvětšených žláz. Peckám jsou připisovány analgetické účinky. Čaj ze slupek se užívá v Indií proti průjmům i proti neuralgickým bolestem. S výluhy z kůry, kořenů a květů probíhají v současné době ve Spojených státech laboratorní pokusy, mohou být využity při léčení některých nádorů.

zdroj: wikipedia

Mé hodnocení: 8 z 10 možných ( liči jsem slupla jen tak, nehledala jsem jeho jiné využití/použití v kuchyni, což příště musím napravit.

Žádné komentáře:

Okomentovat