Štítky

Štítky

čtvrtek 3. října 2013

Mungo

Někdy se označují jako zelená soja, ve skutečnosti se ale jedná o druh fazolí. Mají olivově zelenou barvu a prodávají se loupané, celé nebo půlené. Jsou bohaté na antioxidanty, vápník, železo a draslík. Obsahují málo kalorií, ale spoustu enzymů a proteinů. Stejně jako u všech ostatních druhů luštěnin se obsah cenných látek ve fazolích mungo rapidně zvyšuje nakličováním - výhonky mungo však patří k těm nejvýživnějším.


Suché fazole

Fazole mungo je nutno před tepelnou úpravou minimálně 4 hodiny namáčet ve vodě. Vaří se 45 minut. Uvařené fazole můžete použít do nákypů, polévek a salátů.

Výhonky mungo

Naklíčené fazole mungo se konzumují syrové nebo jen krátce blanžírované - dlouhým vařením by ztrácely své cenné látky. Přidávají se do zeleninových salátů a zeleninových jídel, vynikající jsou také v rizotu. 

Klíčení mungo fazolí

Ke klíčení potřebujeme celé fazole mungo. Ty po zakoupení propláchneme vodou, vložíme do nádoby, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a vložíme na noc do lednice. Poté semena propláchneme, vložíme do čisté nádoby, přikryjeme ji gázou a dvakrát denně proplachujeme studenou vodou. Naklíčená semena jsou zralá ke konzumaci, jakmile velikost klíčků dosáhne velikosti 2 cm, což je zhruba za 3 dny. 

mé hodnocení: 6 z 10 možných
Mungo mě nenadchlo ale ani neurazilo, určitě ještě vyzkouším. 

Žádné komentáře:

Okomentovat