Štítky

Štítky

pátek 21. června 2013

Fenykl


Fenykl je současně zeleninou a kořením. Sladce chutnající stonky, které připomínají celer, mají příjemnou příchuť anýzu. Je možné je nakrájet do polévky či do salátu anebo užívat na ochucení dušených pokrmů nebo smažené zeleniny. Vějířovité listy lze použít na ochucení zeleninových jídel.

Mnohonásobné použití
Plody, nebo semena, jsou žlutohnědé se zelenkavým nádechem a dosahují velikosti až jednoho centimetru. Semena jsou oválného tvaru, mírně zakřivená a se hřebeny. Rýhovaná semena můžeme použít jak k ochucení jídel, tak pro léčebné účely. Semena lze použít do chleba, do jablečného koláče, rostlinných jídel a omáček, jejichž základem jsou rajčata. Španělé fenykl hojně používají při pečení i vaření.

Ze semen fenyklu lze rovněž připravovat čaj. Je potřeba nechat dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhovat deset až patnáct minut v šálku horké vody. Tento osvěžující čaj je známý i svými účinky na osvěžení dechu. Fenyklová semena jsou celkem bohatá na draslík a vápník.

Vlastnosti podporující zdraví
Fenykl patří společně s anýzem, kmínem, celerem, kerblíkem, koriandrem, koprem a petrželí k rodu Apiceae. Tento populární rod kulinárních bylin je znám zvláštními vůněmi, které propůjčuje řadě jídel. Tyto bylinky jsou jedinečné svým obsahem ftalidů, polyacetylenů a kuraminů. Tyto fytolátky chrání konzumenta před rakovinou. 


Mé hodnocení: 1 z 10 možných (fenykl mě bohužel moc neoslovil, salát byl výborný, ale fenykl zůstal.

Žádné komentáře:

Okomentovat